Скопие: Осъждаме нецивилизованите атаки в парламента от страна на опозицията

1994
Скопие: Осъждаме нецивилизованите атаки в парламента от страна на опозицията
Снимка: iStock

Правителството осъжда публично крайно нецивилизованите нападки и обиди, изказани в парламента от депутати от ВМРО-ДПМНЕ към висши представители на Европейския съюз.

Категорично осъждаме езика на омразата, който опозицията упорито разпространява тези дни и се опитва да наложи на обществото от парламентарната трибуна, както и от блокадите и протестите на улицата. Основната цел на тези срамни атаки е да се възпрепятства пътя на Република Северна Македония в процеса на европейска интеграция, съобщиха от правителствената пресслужба, цитирани от БГНЕС.

Албания: Ще вървим отделно към ЕС, ако РСМ не приеме френското предложение

Албанският премиер Еди Рама заяви, че ще поиска отделяне на присъединителния процес и отваряне на преговори на Албания с ЕС, в случай ч...

Позициите на правителството са ясни и, както беше заявено, ние сме твърдо решени да станем част от европейското семейство, където принадлежим, защитавайки националните интереси и македонския език. Правителството подчертава, че с целия си капацитет ще продължи да работи за просперитета на страната и нейното пълноправно членство в Евросъюза, се казва в съобщението.

Френското предложение за РСМ дойде - какво пише в него?

В четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи обръщение към македонските депутати, в което заяви: "Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член."

По време на изказването представителите на опозицията издигнаха лозунги „Предатели на народа”, „Народът каза НЕ, осъзнайте се”, „Езикът е идентичност”, „Чеда на заевизма, връщате фашизма”. Много от тях бяха облечени с фланелки с надпис „НЕ”. Лист със същия надпис беше оставен и на катедрата, зад която беше застанала Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Групата за приятелство с Македония: Разумът ще надделее - няма два пътя пред Скопие

На фона на протести и в присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дел Лайен парламентът на Северна Македония деба...

По време на днешната парламентарна сесия депутатите от опозицията надуваха вувузели, опитвайки се да заглушат изказванията на своите колеги от управляващото мнозинство, издигаха лозунги срещу приемането на френското предложение за преодоляване на ветото. Опозиционните депутати многократно обявиха, че френското предложение в действителност е „български ултиматум”, „българска диктатура” и стремеж към „българизация” на Македония. От парламентарната трибуна отново прозвучаха обвинения към „българския фашистки окупатор”. Управляващите бяха наричани „предатели” и „изроди”, а премиерът Ковачевски – „антимакедонец”.

Депутат от ВМРО-ДПМНЕ изгори френското предложение от трибуната на парламента (ВИДЕО)

Тази вечер продължава парламентарната сесия, на която депутатите ще обсъдят предоставената от правителството Информация относно съдържанието на предложението за преговорната рамка за преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз, предложено от председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз на 30 юни 2022 г., след което ще трябва да бъдат приети заключенията и насоките, които ще бъдат предадени на правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com