Сърбия отваря първите две глави от преговорите с ЕС

5045
Сърбия отваря първите две глави от преговорите с ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

След почти две години от официалното започване на преговорите с Европейския съюз (ЕС) Сърбия днес отваря първите две от общо 35 глави в преговорите за членство в Съюза, съобщиха сръбските медии, предаде БГНЕС.

На междуправителствена конференция тази вечер в Брюксел ще бъдат отворени глава 35 за нормализиране на отношенията с Прищина и глава 32, която се отнася до финансовия контрол. Предстои Сърбия и ЕС да обменят преговарящите позиции. Източници от Брюксел потвърдиха за сръбската агенция "Бета", че посланиците на страните членки на ЕС напълно съгласували позициите по тези две глави.

Процедурата на преговорите със Сърбия прилича на тази, която се прилага за Черна гора, с оглед на това, че за тези две страни е въведено правилото, според което главите 23 и 24 за правосъдие, сигурност и човешки права да бъдат отворени сред първите и да се затворят последни, като евентуален неуспех по тези глави може да повлияние върху целия ход на преговори.

Ситуацията за Сърбия е още по-конкретна, тъй като в глава 35 се следи нормализирането на отношенията с Прищина, което за страната има същото значение, както и глави 23 и 24. Тези глави пък според очакванията в Белград и Брюксел трябва да бъдат отворени в първата половина на 2016 г.

Сръбският премиер Александър Вучич и ръководителят на сръбската дипломация Ивица Дачич в навечерието на откриването на първите глави заявиха, че сръбската страна е "абсолютно готова" и иска да приключи преговорите до края на 2019-та година.

Сръбските медии коментират, че е трудно да се предвиди колко ще продължат преговорите, тъй като това зависи преди всичко от желанието на самата държава и съгласуване на законодателството с това на ЕС. Освен това важна роля играе и скоростта на изпълнението на поставените условия за отваряне или затваряне на глави, но и от евентуални двустранни спорове между някои членки на ЕС, които биха могли да блокират хода на преговорите, тъй като за всяка нова стъпка решават всички членки на съюза .

Преговорите за най-младата членка на ЕС Хърватия продължиха шест години, а Черна гора започна преговори през 2012 г. До сега Подгорица е отворила 20 глави и временно е затворила две от общо 35 преговорни глави. Първата междуправителствена конференция между ЕС и Сърбия, с която започна преговорния процес, се състоя преди две години на 21 януари 2014 г. в Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com