4-годишните задължително ще се образоват

28582
4-годишните задължително ще се образоват

Предучилищното образование става задължително за 4-годишните деца. Това решиха депутатите с гласуването на второ четене на текстове от новия Закон за училищното и предучилищно образование.

След тридневно обсъждане на текстовете и въпреки протестите на родителски организации и възраженията на опозицията, мнозинството в парламента реши предучилищното образование да е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето. Гласуваха 122 депутати, от които 86 – „за”, 33 – „против”, и 3-ма се въздържаха. В заключителните разпоредби на закона, които предстои да бъдат гласувани, се предвижда текстът да влезе в сила от 2016 г.

Депутатите решиха още, че училищното образование е задължително до навършване на 16-годишна възраст и започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето.

Законопроектът беше подготвен от Министерството на образованието. Проектът бе представен през февруари миналата година и веднага предизвика остри спорове и негативни реакции. С най-голямо неодобрение бяха посрещнати предложенията частните училища и детски градини да се финансират от държавата и математическите гимназии да загубят статута си на специализирани училища - да не могат да приемат деца след 5 клас, освен ако не се водят "средни училища с математически профил".

В цялата страна хиляди родители протестираха срещу предложението на Сергей Игнатов. Според тях то е противоконституционно, защото отнема правото на родителите сами да преценяват кое е най-добро за децата им. Заедно с това специалистите от ресурсните центрове предупредиха, че за децата с увреждания това драстично понижаване на възрастта може да бъде вредно за развитието на хиляди деца с увреждания в България.

Родителите искат президентско вето за задължителната предучилищна подготовка

Родителски организации обявиха, че ще настояват за вето на президента срещу задължителната предучилищна подготовка. Явор Ганчев, замест...

"Четиригодишните децата трябва да се гушкат, да се обичат, трябва да се научат да обичат, трябва да се учат на ценности, а не на нещо, което някой чиновник от Министерството на образованието реши. Правите безобразие спрямо тези мънички български граждани" коментира съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

„От тази трибуна трябва да покажем как се обичат децата, иначе ставаме някакви диви политици, които се чудят как да угодят на популизма в обществото”, коментира Костов. Той попита кой има изгода от задължителното предучилищно образование за 4-годишните. „За мен отговорът е – има хляб в тази работа, има хляб за преподаватели в детските градини. Държавата ще се задължи, ще създаде щатове, ще отдели пари. Прави се много силен жест към учителите. Нека ГЕРБ го направят, но да се отива до там да се карат хората насила, за да имат работа учителите, е разюздан популизъм. И това се прави в условията на тежка криза. Това е прокризисна политика. Това означава, че в момента със закона насила се създава търсене, за да се изразходват едни пари”, коментира Иван Костов, съобщи агенция Фокус.

Депутатът от мнозинството Катя Чалъкова заяви, че в сегашния закон има държавни образователни изисквания, които се разработват от МОМН. Специалистите са тези, които трябва да кажат кое да е съдържанието, което трябва да бъде заложено във всеки един план, каза Чалъкова.

Иван Костов репликира, че образователните изисквания са създадени от неговото правителството. Ние сме го направили, ние сме го защитили, но имаше широко обществено съгласие, когато се градеше това, каза Костов. „Кое е съдържанието, кои са значенията, кои са стойностите за 4-годишните деца?”, попита депутатът.

Протести пред парламента и дебати в пленарната зала за предучилищното образование

Депутатите половин час спориха дали "просветата" да замени "образованието" днес по време на гласуването на второ четене на закона за пр...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com