Без плащане по обществени поръчки за изпълнители, действащи некоректно към подизпълнители

11180
Без плащане по обществени поръчки за изпълнители, действащи некоректно към подизпълнители

Обществените поръчки отдавна са щекотлива тема – при това не само в България, но и в Европа. Обществена тайна и у нас е, че често не всичко около възлагането и изпълнението на обществена поръчка е чисто и прозрачно.

За да се подобри урегулирането на материята, депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов внесе за разглеждане в Народното събрание нов законопроект, с който да се промени Закона за обществените поръчки.

Предлага се да се създаде нов член - член 44а, в който се засяга материята на обществените поръчки в сектора на строителството. Съгласно предложението при обществена поръчка в сектора, която се извършва на етапи, плащане на всеки приключил етап трябва да има след като изпълнителят представи доказателства за извършени пълни разплащания на предходния етап с всички подизпълнители. Предлага се още възложителят изобщо да не плаща до представяне на доказателство за извършени разплащания по веригата от изпълнителя или възложителят да плати частично, ако има частични доказателства. Отделно се иска изпълнителят да прави такива възражения към работата на подизпълнителя, които са направени от възложителя.

Като доказателство за необходимостта от този законопроект в мотивите се посочва още, че европейските директиви, които се отнасят до обществените поръчки, се фокусират върху процедурите за възлагане. Всеки икономически оператор може да бъде отстранен от участие в процедура за възлагане на обществена поръчка, когато има данъчни задължения, но нищо не се казва за задлъжнялост към кандидатите, участниците и изпълнителите по обществена поръчка към други икономически оператори. Това означава, че всяка страна-членка на ЕС трябва сама да реши проблема, казват от Синята коалиция.

Какво означава това за сектора на строителството и дали всичко по предложението е "цветя и рози" - повече по въпроса може да прочетете в Expert.bg

Автор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com