Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Европа е солидарна с България, решена е да се противпостави на всяка форма на тероризъм

22 юли 2013, 13:57 часа • 4519 прочитания

„Решението на ЕС да включи военното крило на Хизбула в европейския списък на терористичните организации показва, че Европа е не само солидарна с България, но е и решена да се противопостави на всяка форма на тероризъм.” Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по повод днешното решение на Съвета на външните министри на ЕС, да включи военното крило на Хизбула в европейския списък на терористични организации.

„Искам да благодаря на всички български служби и институции, които работиха с нашите съюзници в ЕС, САЩ, Израел, Австралия и Канада, не само за да се разкрие кой стои зад трагедията на летище Сарафово, но и за да можем всички в България и Европа да бъдем по-силни и по-сигурни днес", добави Борисов.

Решението идва една година след трагичния атентат на летище Сарафово, в който загинаха един български гражданин и петима израелски туристи. През февруари 2013 правителството на ГЕРБ обяви, че има достатъчно основания да се смята, че хора свързани с военното крило на организацията стоят зад атентата. Тогава България поиска от ЕС адекватни мерки, които да защитят европейските граждани от подобен тип атентати. В месеците след февруари, както стана известно от изявление на вътрешния министър Цветлин Йовчев, са открити допълнително следи, които потвърждават първоначалната теза.

„Днес ЕС изпрати ясно и категорично послание към всички компоненти на ливанското общество - ние ще продължим да работим с всички партии, които участват в легитимния политически процес, ще подкрепяме националния диалог и институциите на Ливан, но ще бъдем безкомпромисни спрямо тероризма и насилие във всяка негова форма", заяви по повод решението на ЕС бившият министър на външните работи в правителството на ПП ГЕРБ Николай Младенов.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес