Манолова: ГЕРБ хвърлиха КС в пръстта, омаскариха го

11975
Манолова: ГЕРБ хвърлиха КС в пръстта, омаскариха го

Управляващите искат да издигат в КС само удобни, послушни хора заради идеята на ГЕРБ да контролира всички власти в държавата, заяви по БНР депутатът от ПГ на КБ и член на правната комисия в парламента Мая Манолова.

"Това шоу е разигравано от страна на управляващите. Нещата са сведени до абсурд, те са ирационални. Мнозинството няма полезен ход. Тези хора така и не успяха да издигнат един човек, който да отговаря на условията", каза Манолова и припомни предложението на нейната парламентарна група – Таня Върбанова – "изключително достойна кандидатура на БСП", както и Екатерина Михайлова – също, тъй кандидатурата й събра само аплодисменти при първото обсъждане.

"Това е КС на Република България. Това е орган, който успя за тези години на преход да запази своя имидж. Сега ГЕРБ го хвърлиха в пръстта, омаскариха го", каза Манолова. Хората, които БСП издига нямат шанс в това мнозинство, именно защото са независими и почтени, добави тя.

Формално ПГ на КБ не е взела решение, посочи Манолова и припомни, че и председателят на партията каза, че не са обсъждали този въпрос. Тя е съгласна с мнението на лидера на БСП Сергей Станишев, че по начина, по който изглеждат нещата в момента, изборът е предрешен от изпълнителната власт и изглеждат безсмислени. Това е абсолютно доказателство, че правилата могат да бъдат и просто една фасада, категорична е Манолова. "В момента, в който Борисов посочи Стоянов за член на КС, стана явна фасадната демокрация. Предварително изпълнителната власт посочи кой ще бъде членът на КС, избран от НС. Правилата нямат никакво значение. И тази фасада на демокрация, изработена от мнозинството на ГЕРБ, падна", заяви Манолова. Да дадем състезателност, това означава да я легитимираме, добави тя.

"Категорично не мога да се съглася с твърдението, че магистратите са такива. Не е така. Управляващите залагат на такива хора – които са зависими, правили са им услуги и могат да бъдат контролирани. Мислите ли, че нормален член има шанс", пита риторично Манолова. "Мнозинството на ГЕРБ взема решения извън парламента и правната комисия. Отнесете въпроса към изпълнителната власт. Правната комисия е марионетка в ръцете на изпълнителната власт в случая", коментира тя.

Според депутата от ДПС Четин Каза, трябва да се открие нова процедура, тъй като квотата на НС във ВСС трябва да бъде запълнена. Трябва да се открие нова процедура, тъй като сроковете изтекоха, каза Казак. "Формално процедурата Гугушева вървеше добре, но не завърши добре, тъй като бяха внесени 5 сигнала. Два от сигналите бяха внесени съвсем по регламентирания ред в правната комисия в НС. Те щяха да бъдат взети под внимание и да бъдат обект на въпроси по време на нейното изслушване", каза Четин Казак.

"Няма нарушение на процедурата, но за съжаление цялото това развитие на нещата за мен е показателно за това, че в края на мандата машината на ГЕРБ започва сериозно да буксува във всяко едно отношение. Трета кандидатура се проваля с гръм и трясък заради невъзможността на управляващата партия да намери правилния човек", подчерта депутатът.

Категорично заявихме, че няма да участваме повече, тъй като процедурата се превърна в един фарс, добави той. "Управляващата партия започна грубо да се намесва. Самите управляващи изключиха като възможност и други политически сили да издигат кандидатури, така че на нас не ни остана друго, освен да гледаме как управляващите се провалят", посочи Казак.

Силно се надявам, че това не е представителна част за цялата магистратура в България, допълни той. "Това е показателно какви хора се търсеха и смятаха да подходящи от изпълнителната власт. За мен решението е управляващата партия да разбере най-накрая, че не е необходимо да кадрува. Трябва всеки да може да издигне качествена кандидатура и най-достойният да бъде избран", смята още депутатът. Всяка намеса виждате до какво води – първия път президента, втория – премиера, продължи той.

Досега в 22-годишната история на демократична България, ние никога не сме номинирали член на КС, заяви той на въпрос дали ДПС ще издигне кандидатура, ако бъде открита нова процедура.

Редактор: Е. Гигова

Гугушева оттегли кандидатурата си за КС

Галя Гугушева оттегли кандидатурата си за конституционен съдия. От тук нататък, преди изобщо да се представи, която и да е кандидатура,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com