Намаляват цената на парното, може би и на тока

9486
Намаляват цената на парното, може би и на тока

"Със сигурност ще има намаление на парното от 1.01.2013 г., но не се знае с колко" заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Такова намаление може да се очаква на базата на заявеното намаляване на цената на природния газ с 11% и е възможно намалението да е поне на половината на тези проценти, защото трябва да се гарантират задълженията на топлофикациите към Булгаргаз.

"Надявам се намалението да бъде достатъчно, за да компенсира в някаква степен недовзетия приход на "Булгаргаз", независимо от това ползата ще е за потребителите", каза Семерджиев, но отказа да се ангажира с конкретни цифри.

Възможно е да има намаляване и на цената на тока, но от 1 юли 2013 г. При дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия ще приложим механизма, заложен в промяната на Закона за енергетиката, влиза в сила и регулаторният одит, припомни председателят на ДКЕВР. В близките седмици ще стартираме регулаторния одит на трите дружества ТЕЦ "Марица Изток" 1, 2 и 3, вече са избрани и експертите за това, поясни той.

Пускат парното в София

Започва поетапното пускане на парното в София. Това става след като БАН обяви своята дългосрочната прогноза за времето, в която се по...

Резултатите от него ще дадат основания за определени действия, заяви Семерджиев. Това ни е целта, за да намалим цените, подчерта председателят на ДКЕВР. Всяко намаление, на който и да е параметър, ще се отрази в общата цена на микса произведена електроенергия. Но това вероятно ще се стане за следващия регулаторен период - от 1 юли 2013 г. Цените на свободния пазар в момента са по-ниски от цените, на които продават произведената енергия на обществения доставчик ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, уточни той.

Няма опасност да има бум на ВЕЦ-ове у нас по подобие на това, което се случи с ВЕИ, подчерта Семерджиев.

"Няма да има изненади по отношение на нови ВЕЦ-ове, добави той. Ресурсите там предстои да се развиват и те ще бъдат само в полза на потребителите, те не натоварват системата като при фотоволтаиците, поясни Семерджиев. Ограниченията, дадени от електросистемния оператор, се отнасяха главно за фотоволтаици и за вятърните мощности за тази година, така че няма да има пречки за ВЕЦ-овете. Ние дори намалихме техните цени от 1 юли т. г., каза той. ВЕЦ-ове няма как да се построят в такъв обем, че да увеличат крайната цена. Иначе за нивата при ВЕИ - единственият бум имаме при фотоволтаиците, при всички останали имаме нормален обем на присъединяването им към мрежата", посочи Семерджиев.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com