ОЛАФ проверява МЗХ, призна Найденов

12692
ОЛАФ проверява МЗХ, призна Найденов

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверява как Министерството на земеделието е изхарчило европейски средства за създаване на профили на Програмата за селските райони в социалните мрежи. Това потвърди министър Мирослав Найденов, съобщи БНР.

Сигналът е подаден от евродепутата Илияна Йотова. Според Найденов това е рутинна проверка, а не разследване срещу него.

Скандалът за 50-те хиляди лева за популяризиране на селската програма в интернет избухна миналата година, когато стана ясно, че конкурсът на земеделското министерство е спечелен от фирма на бивша негова служителка, като фирмата е създадена едва три месеца преди да спечели паритe.

Още тогава е подаден сигнал, а министерството е предоставило документи за процедурата, твърди Найденов: "Не съм разследван, нито съм бил, нито съм, сега не знам дали някога ще бъда, но към момента не съм разследван, не съм давал обяснения. Имаме доста преписки, които са между министерството и ОЛАФ, те са по повод на различни сигнали.

Знаете, че всеки сигнал, който се подаде, следва да бъде проверяван. Госпожа Илияна Йотова подаде сигнал, той не е персонално срещу министъра. Думите "разследват министъра" - разбирам, че това продава вестника, но това не е вярно. Аз няма от какво да се притеснявам. Ние сме предоставили цялата информация".

По същата процедура и в момента земеделското министерство е обявило покана за усвояване на още 50 хиляди лева, с които трябва да се поддържат създадените вече профили в иначе безплатните социални мрежи.

Светослав Терзиев: Информацията ни е вярна, има проверка на ОЛАФ

По повод твърдението на министъра на земеделието Мирослав Найденов, че информацията на в-к „Сега” не е вярна, журналистът С...

По-рано по повод твърдението на министъра на земеделието Мирослав Найденов, че информацията на в-к „Сега” не е вярна, журналистът Светослав Терзиев заяви пред БГНЕС, че информацията на изданието е абсолютно вярна: „Моят коментар е 100% потвърждение на информацията, която сме публикували. Найденов да я чете внимателно. Това е информация, сбъркал е думите – не е инсинуация, а информация.”

В момента се разследва казус в неговото министерство за злоупотреба с еврофондовете, добави Терзиев. "Стоя зад тази информация, която е публикувана на първа страница във вестника. Извършва се проверка за използване на средства не по предназначение на европейските фондове. Какво ще излезе от тази проверка, е друг въпрос, но в момента се събира информация. Поискана е информация от АФКОС още през декември. Всичко това, което пише във вестника... И преписката си продължава, така че какво отрича министърът, не мога да разбера", каза Терзиев.

Министърът като юридическо лице носи отговорност за използването на бюджетите и на европейските средства по предназначение, посочи той. "Когато 50 000 лв. се дават без конкурс, за да се направи някой профил във Facebook или в Twitter – нещо, което става без пари, всяко дете го прави без пари, това може да предизвика въпроси. И по тези въпроси ОЛАФ иска отговор – нещата са много прости", каза Светослав Терзиев.

Тази информация е публикувана, защото има рецидив, добави той. "Защото министерството прави нов опит да налее още 50 000 лв. за същото. И когато има рецидив – повтарят се едни и същи действия, трябва да бъде предупреден онзи, който ги продължава, че извършва нещо нередно", каза Терзиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com