Онкоболна осъди здравното министерство за 80 000 евро

8232
Онкоболна осъди здравното министерство за 80 000 евро

Онкоболна осъди Министерството на здравеопазването за 80 000 евро заради отказ да финансира лечението й в Гърция. Това съобщи за Дарик д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

От решение на Върховния административен съд става ясно, че отказът, който заболялата е получила, е незаконосъобразен и противоречи на процедурата по отпускане на средства.
Експертът допълни, че за последната една година това е четвърти случай, в който пациенти осъждат ведомството заради подобен отказ.
След като пациентката разбрала, че е болна от тежка форма на миелоидна левкемия подала документи с молба за трансплантация на костен мозък в чужбина.

Решението за подобно лечение се издава от комисия, в случая - комисия по трансплантология, поясни д-р Кацаров. "Комисията от трансплантолози дава становище, че това заболяване не може да се лекува в България и за трансплантацията на костен мозък трябва да се даде разрешение да се направи в чужбина. Това становище обаче е мушнато в някаква папка, явно не се е харесало на служителите, и те на заседанието на комисията за лечение в чужбина поканват външен, нов експерт, който уж дава становище, че пациентката може да се лекува в България".

Борисов: Жената, дето ми прати лук, да ми се извини

"Поне сто съвещания съм направил, за да спася завода, и да ми пращат кромид лук. Защо не прати на Станишев кромит лук. Очаквам от женат...

На базата на това становище министърът на здравеопазването издал отказа. Така пациентката била принудена да изтегли кредит и сама да заплати своята трансплантация.

Върховният административен съд обаче констатира нарушения в процедурата по издаването на отказа и го отменя като незаконосъобразен, добавя още агенция КРОСС.

От решението на съда следва, че Здравното министерство трябва да изплати разходите на пациентката, които са в порядъка на 80 000 евро.

Според д-р Кацаров обаче не е късно от ведомството да обжалват и случаят да се разгледа пред петчленен състав.

Девет оправдателни присъди за източването на ЦКБ

След 8-годишен съдебен процес, делото за източването на Централна кооперативна банка приключи с 9 оправдателни присъди.Павел Тренев бе ...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com