Париж увеличи таксите за паркиране на джипове: Кои градове ще последват примера?

1245
Париж увеличи таксите за паркиране на джипове: Кои градове ще последват примера?
Снимка: iStock

Наскоро парижани гласуваха за повишаване на таксите за паркиране на големи SUV автомобили, а това не е единственият европейски град, който е насочил вниманието си към по-тежки и по-замърсяващи автомобили.

На референдум в Париж миналия месец близо 55% от гласувалите подкрепиха обособяването на отделни такси за паркирането на SUV модели в центъра на града., които не принадлежат на жители.

Избирателната активност от 5,7% обаче означаваше, че само една малка част от хората с право на глас са се включили.

Вследствие на решението, водачите на такива автомобили ще плащат до 18 евро на час за паркиране в центъра на Париж и 12 евро на час в по-широкия център.

ОЩЕ: Утрояват таксите за паркиране на джипове в Париж

По-високите такси ще се прилагат за SUV-та с тегло над 1,6 тона, които са хибридни или имат двигатели с вътрешно горене, както и електрически SUV-та с тегло над 2 тона.

„Това, което се случва е Париж, обикновено не остава в Париж“, казва пред CNBC Йенс Мюлер, зам.-директор на кампанията Clean Cities.

Според него има голяма вероятност други градове да го последват, а кметът на Париж Ан Идалго споделя същото мнение, като казва, че „парижани са направили ясен избор и други градове ще ги последват.“

Скок в продажбите на SUV модели

Снимка: iStock

Решението идва на фона на продължаващия ръст на продажбите на SUV модели, като Международната агенция по енергетика (МАЕ) отбелязва, че „преминаването към по-тежки и по-малко икономични традиционни автомобили увеличава както търсенето на петрол, така и емисиите от CO2“. Глобалните въглеродни емисии от автомобили са доближили 1 млрд. тона през 2022 г., според МАЕ.

SUV-ата остават популярни заради допълнителните си места, място за съхранение и по-високото разположение на водача. Междувременно, Едмънд Кинг, президент на британската асоциация AA, казва пред Times, че има „логични причини за това автомобилите да стават по-големи“.

„Безопасността на автомобилите се е подобрила значително, а голяма част от това се дължи на стандарта за безопасност Euro NCAP. Това обаче означава, че новите автомобили са оборудвани със зони за смачкване и защита на пешеходци и множество въздушни възглавници, което увеличава размерите“, посочва той.

Данни обаче показват, че много от тези по-големи автомобили са регистрирани в жилища в градски райони, което създава проблем във вече пренаселените градове. Анализ от 2021 г. на регистрациите на нови автомобили във Великобритания от организацията Badvertising показва, че 3/4 от SUV-ата, продадени през 2019-20 г., са регистрирани на собственици с градски адреси.

А градовете в Европа започват да обръщат внимание.

 

Снимка: iStock

Референдумът в Париж беше проведен скед подобно гласуване в Лион, който обяви сходни мерки. Градът планира да въведе по-високи такси за паркиране за по-тежките автомобили, които се очаква да влязат в сила от следващия юни.

Френският град Гренобъл, вече въведе по-висока екологична тарифа в паркингите за по-тежки автомобили, а говорител на местната управа в Бордо е заявил пред CNBC, че градът и кметът „обмислят въпроса с таксуването на SUV-ата“.

Южният германски град Тюбинген въведе 6-кратно увеличение в цената на годишните разрешителни за паркиране на жители до 180 евро за автомобилите с двигатели с вътрешно горене, тежащи над 1,8 тона. Кметът на Хановер Белит Онай пък е заявил отново пред CNBC, че неговият град „също ще трябва да разреши въпроса с автомобилите, които заемат прекалено много място“.

ОЩЕ: 225 евро за 6 часа паркинг на колата. Ето в коя европейска столица може да излезе толкова

Това е намек, че замърсяването не е единственият проблем с SUV моделите, като пространството и безопасността също са повод за безпокойство. От организацията Transport&Environment, която провежда кампанията Clean Cities, са установили, че новите коли в Европа стават с 1 см по-широки средно на всеки 2 години. От организацията казват, че големите луксозни SUV модели с широчина около 200 см, оставят твърде малко място пространство за хората да влизат и излизат от колите си, особено на паркоместа, които не са на улицата

Междувременно проучване на института Vias в Белгия, публикувано през август, установява, че рискът от фатални наранявания нараства с 30%, ако пешеходец или велосипедист бъде блъснат от автомобил, чийто преден капак е с 10 см по-голяма височина от средния.

Снимка: Carsweek

Преди референдума в Париж кметът на Лондон Садик Хан намекна, че ще следи ефективността на тези мерки. Говорител на Хан обаче е заявил, че кметът на английската столица няма правомощията да въвежда такса за SUV-та, нито има планове да го прави.

Случващото се в континентална Европа ще представлява особен интерес за Великобритания, като от Transport&Environment посочват, че страната облага с много по-нисък данък бензиновите SUV модели спрямо други държави в Европа. От организацията казват, че това би могло да превърне Великобритания в „данъчен рай“ за тези по-големи и по-замърсяващи коли.

Всичко това идва на фона на продължаващото увеличение в продажбите на SUV-та във Великобритания, като ръстът е с над 1/5 в периода 2022 – 2023 г. SUV моделите съставляват 60% от всички регистрации на нови автомобили миналата година, според T&E. От организацията предупреждават, че това може да „отвори дупка“ в целите на Великобритания по отношение на въглеродните емисии, предвид факта, че повечето от тези автомобили са бензинови, дизелови или хибриди.

Резина Чаудри, зам.-ръководител на лондонската община Ламбет, казва пред CNBC, че „следи с въодушевлнение какво се случи в Париж“.

Тя обяснява, че през миналата година община Ламбет е въвела таксуване въз основа на емисиите, а следващата стъпка, която обмисля, са такси въз основа на размерите на автомобилите. „Просто изглежда нередно в града да имате тези огромни автомобили“, казва Чаудри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com