Парламентът прие промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи

2571
Парламентът прие промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи със 109 гласа „за“, нито един глас „против“ и двама „въздържал се“, предаде Агенция „Фокус“.

Законопроектът предвижда две групи промени. Първата се отнася до промяната на предназначението на общинските пасища и мери. Отменят се текстовете, които регламентират случаите, в които се допуска промяна на предназначението на тези земи за неземеделски нужди. Тези хипотези се регламентират в Закона за опазване на земеделските земи с Предходните и заключителни разпоредби, където се предвижда разрешаване на промяна на предназначението на общинските пасища и мери, когато това е предвидено с влязъл в сила общ устройствен план за съответната община, а когато няма такъв, въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план за определени в закона обекти.

Парламентът отряза БСП за закриване на Комисията по досиетата

Народното събрание отказа да разглежда днес (15 април) промени в Закона за достъп и разкриване на документи, сред които беше и предложе...

Промяната ще се извършва след решение за предварително съгласие на общинския съвет, при спазване на нормативите за поддържане на резерв от постоянно затревени площи и при условие, че не е налице недостиг от земи за нуждите на животновъдството. Със законопроекта се урежда и процедурата за промяна на начина на трайно ползване на общинските пасища и мери за други земеделски нужди. Промяната ще се извършва с решение на общинския съвет при условие, че имотът е изключен от обхвата на специализирания слой „Постоянно затревени площи” и за него е представен документ от Регионалната инспекция по околната среда и водите, че за имота няма въведени забрани или ограничения за промяна на начина на трайно ползване, произтичащи от Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии, както и от планове за управление на защитени зони или защитени територии.

Втората група промени е свързана с текста, позволяващ на лицата, придобили сгради и съоръжения от имуществото на прекратените организациите да придобият собственост върху застроената и прилежащата им площ. Дава се и възможност министърът на земеделието и храните да делегира правомощия на директорите на областните дирекции „Земеделие” да провеждат процедурата по продажбата на тези земи. За целта ще се назначава комисия, в която ще участват и длъжностни лица от Министерството на земеделието и храните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com