Петкова подкрепи Борисов: Обединиха се три световни лидера в ядрената енергетика за АЕЦ "Белене"

2361
Петкова подкрепи Борисов: Обединиха се три световни лидера в ядрената енергетика за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Три от компаниите от кратката листа за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за "АЕЦ "Белене" - "Росатом", "Дженерал електрик" и "Фраматом", ни информираха, че обединяват усилията си.

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред парламентарната зала. Според нея това е нов, съществен елемент, който тя смята, че трябва да бъде докладван на българския парламент.

Петкова: Процедурата за АЕЦ "Белене" не е спирана, но се бави

Не е спирана процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Имаше известно забавяне по отношение на физическия достъ...

По-рано днес руската държавна корпорация „Росатом“ е постигнала споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ в България.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Facebook.Според написаното, трите компании - руската, френската и американската, ще участват заедно в процедурата за избор на стратегически инвеститор за "Белене". Но условието е "Росатом" да стане стратегически партньор, а General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация. Framatome SAS пък ще е партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала, става ясно от обяснението на Борисов.

Обединяването на усилието на тези три световни лидера в ядрената енергетика показва, че процедурата ще бъде изключително оспорвана, смята министърката. Това че стигнахме дотук показва няколко неща. Първо, че обединяването тези три световни лидера в ядрената енергетика показва, че те вярват в този проект и възможността за реализацията му става все по-осезаема.

Фактът на обединението показва и нещо друго, че те вярват в България, вярват на българското правителство, в българския парламент. И тук основна роля да се стигне до това обединение има българският премиер, който със своите усилия, със своята репутация, която има в международната общност вдъхна доверие и на практика направи възможно това, да обединят усилията си в процедурата за изграждане на АЕЦ "Белене", каза още Петкова.

Според Борисов: Русия, САЩ и Франция участват за АЕЦ "Белене", но "Росатом" е с водеща роля

"Руската държавна корпорация "Росатом" постигна споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на ...

Тя припомни, че в кратката листа за "Белене" бяха класирани 5 компании, 3 се обединяват в консорциум, който ще участва в процедурата и занапред тя ще върви в този ход. Министър Петкова заяви, че това е добра новина за България, за всички нас, "показва доверие в българското правителство, в българския премиер, без чиято подкрепа, без неговото честно, обективно и партньорско отношение не бихме могли да се похвалим с такъв резултат."

По време на извънреден брифинг вчера, премиерът Борисов заяви, че ""България в момента строи два абсолютно невъзможни проекта". За първи път руската страна разреши на "Уестингхаус" да види нейните горива, посочи Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com