Според Борисов: Русия, САЩ и Франция участват за АЕЦ "Белене", но "Росатом" е с водеща роля

2977
Според Борисов: Русия, САЩ и Франция участват за АЕЦ "Белене", но "Росатом" е с водеща роля
Снимка: Министерство на енергетиката

"Руската държавна корпорация "Росатом" постигна споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене" в България". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Facebook.

Според написаното, трите компании - руската, френската и американската, ще участват заедно в процедурата за избор на стратегически инвеститор за "Белене". Но условието е "Росатом" да стане стратегически партньор, а General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация. Framatome SAS пък ще е партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала, става ясно от обяснението на Борисов.

Петкова: Процедурата за АЕЦ "Белене" не е спирана, но се бави

Не е спирана процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Имаше известно забавяне по отношение на физическия достъ...

По-рано "Росатом", Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидати за осъществяването на проекта АЕЦ "Белене", заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro &Nuclear Power Corporation - KHNP).

"Росатом" вече успешно си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по международни проекти като АЕЦ "Пакш 2" в Унгария и АЕЦ "Ханхикиви 1" във Финландия. С компанията General Electric сътрудничество има в рамките на проектите АЕЦ "Аккую" в Турция и АЕЦ "Дабаа" в Египет, в които съвместно предприятие на GE и "Росатом" е доставчик на оборудването за турбинния остров", посочва българският премиер.

Припомняме, че специално за унгарската АЕЦ се стигна и до проблеми пот гледна точка принципи. Имаше сериозни критики, че ЕС го позволява, макар да има съмнителни практики - например заради равната конкуренция, тъй като реално Русия е монополист в проекта. Изграждането беше дадено на "Росатом" без обществена поръчка, само с директно възлагане. Общият бюджет на проекта е 12 млрд. евро, като "Росатом" взема 10 млрд. евро. Не е ясно колко ще плаща годишно Унгария – това е секретна информация, според окончателно приет закон на 6 декември. Но ЕК одобри проекта.

Изричното условие за изграждане на АЕЦ "Белене" е "на пазарен принцип". При какви условия се прави процедурата - припомнете си ТУК!

"Росатом" ще участва в АЕЦ "Белене"

"Росатом" потвърди своя интерес да участва в АЕЦ "Белене" като инвеститор, предаде ТАСС. Руската държавна корпорация е изпратила писмо ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика