Пред ЕП Горанов се учуди, че има информации за проблеми в българската банкова система

4552
Пред ЕП Горанов се учуди, че има информации за проблеми в българската банкова система
Снимка: БГНЕС

Не знам откъде идват информациите за проблеми в българската банкова система. Бяха направени стрес тестове, които не показаха проблеми. МВФ и Световната банка също направиха оценка на българската финансова система и не бяха открити проблеми. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред членовете на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент. Горанов представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС.

Финансовият ни министър беше категоричен, че искането България да влезе първо в Банковия съюз на ЕС и едва след това в еврозоната е направено заради съмнения относно стабилността на българската финансова система. Той беше изрично попитан за това, като беше посочен фалитът на КТБ, както и препоръките на БНБ след стрес тестовете към три банки (вижте ТУК кои) да увеличат капиталовите си буфери и да намалят рисковите си експозиции. Финансовият ни министър каза, че не бива да се повтаря ситуацията за Шенген и е важно да няма неформални аргументи, че не сме третирани равно. Изчакваме позиция дали трябва едновременно да влезем в ERM II и в Банковия съюз, уточни той.

Проф. Димитър Иванов: Влизането в еврозоната ще попречи на големите реформи

Информацията е твърде оскъдна, публична такава няма. Доколкото знам, България е кандидатствала да влезе и в Банковия съюз, и в ERM II. ...

Българското председателство и структурата на еврозоната

Вярвам, че по-силна еврозона означава и по-силна Европа, подчерта Горанов, който обаче обяви, че не вижда смисъл от френското предложение за общ бюджет на еврозоната. Финансовият министър сподели още, че не е оптимист, че ЕС ще приеме Многогодишната финансова рамка (МФР) в рамките на мандата на този Европейски парламент, който изтича през май 2019

Една от най-големите заслуги на България по време на председателството на Европейския съвет е било "разрязването на възела" на банковите реформи, отчете още Горанов пред депутатите от парламентарната комисия.

Той посочи, че в началото на годината е имало спорове как точно да се подходи дали първо да бъдат намалени рисковете. С подкрепата на Франция и Германия този въпрос е решен, каза финансовият минитър. Той не очаква и споразумение по отношение на данъчните досиета, особено за корпоративната данъчна основа и критикува практиката отделни държави да блокират решения, за да наложат свои мнения. Според Горанов широка данъчна основа с ниска ставка ще бъде добър стимул за повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика и допълни, че в много страни има нужда от опростяване на данъчните системи.

Влизането в еврозоната: Съгласни ли сме с искането ЕЦБ да надзирава банките ни?

България е изпратила специално писмо до Еврогрупата (бел. ред. – организацията на финансовите министри на еврозоната) и ЕЦБ, в ко...

Българският финансов министър отчете още работата на българското председателство по няколко досиета, сред които за косвеното данъчно облагане (минималната ставка на ДДС), подкрепата за малките и средните предприятия, цифровата икономика и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика