Реформатори: Да се намалят наказателните лихви

1146
Реформатори: Да се намалят наказателните лихви
Снимка: БГНЕС

Депутати от Реформаторския блок предлагат лихвите при просрочени задължения от търговци и физически лица да бъдат намалени. Те са внесли промени в Закона за задълженията и договорите.

Според новите текстове размерът на наказателната лихва ще се определя от основния лихвен процент, определен от БНБ, плюс 8 процентни пункта за фирми и плюс 4 процентни пункта- за физически лица.

Популярната каса е популярна, защото залага на алчността

И в Дупница, и в Сливен т.нар. популярни каси са завлекли с хиляди левове нищо неподозиращи граждани. И в двата случая касите предлага...

В момента в България към определения от БНБ процент, се добавяли 10 процентни пункта, което според вносителите имало санкциониращ, а не компенсационен характер.

На брифинг в парламента Петър Славов каза, че основната цел на внесените промени е да се защитят българските граждани от подобни недобросъвестни практики.

Той коментира, че не били единични случаите, когато хората се оплаквали, че след години разбират за свои задължения.

"Като минат три-четири години това може да оскъпи задълженията с 50 и повече процента. Това е несправедливо.", обясни Славов.

Банките вдигат таксите си

Част от банките у нас промениха или планират да увеличат някои от основните си такси, твърди в. "Сега". Централна кооперативна банка н...

Според Вили Лилков страната ни била уникално изключение от всички европейски държави, където се добавяли 8 пункта за фирми и 4-6 пункта за граждани.

Надбавката за плащане на просрочени задължения била определена у нас от преди повече от 20 години, когато икономическата и финансова среда били различни., добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика