Търговията с жилища – надуваме ли балон, след като БНБ предприе мерки

15192
Търговията с жилища – надуваме ли балон, след като БНБ предприе мерки
Снимка: Actualno.com

Банките трябва да заделят повече провизии, за да няма катастрофални последици, ако се реализира лошият сценарий. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян във връзка с продължаващия да се уголемява имотен пазар в България.

Какво сочат числата за имотния пазар – растеж на цените между 20 и 37% през тази година. Вероятно заради това БНБ задължава търговските банки да отделят 2 пъти по-голям собствен капитал за обезпечение на жилищни ипотеки. Става въпрос за т.нар. антицикличен капиталов буфер на банките – той се вдига от 0,5% до 1%. Официално целта на мярката e "да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките". Само че изискването влиза в сила от 1 октомври, 2022 година, а решението на Централната банка е от средата на септември тази година.

Справка показва: Цените на имотите растат главоломно

Почти 150 минимални заплати ни трябват, за да можем да купим най-евтиното жилище в централен район на столицата, сочи справка в имотнит...

Съгласно цитирани от bTV данни, 200 000 апартамента в България са необитаеми, защото са купени с основна цел да бъдат давани под наем, а средногодишната жилищна ипотека е 2,70%, т.е. тенденцията от години е на спад.

Според думите на Левон Хампарцумян, ще се види какво ще се случи след няколко тримесечия. И даде пример за друг сценарий, ако „пазарът позакъса” – да се увеличи срокът за връщане на заема. В Швейцария има 100-годишни ипотеки, защото там пазарът е изкривен в посока, че много богати хора купуват, а обикновените швейцарци все пак в мнозинството си не са супербогаташи и жилищата почват да стават недостъпни за тях при нормални условия.

Всеки трябва да си прави сметката, а в България сме много по-склонни да си купим жилище, вместо да живеем под наем, продължи Хампарцумян. Той не очаква да стигнем до много високи лихви по жилищните заеми, защото и се борим да влезем в еврозоната.

Хампарцумян предупреди и за по-висока инфлация поради различните пакети за помощ заради коронакризата – пари, които ще се дават, без да се изработват от икономиката. Това е риск, който ще трябва да поемем.

Жилищният пазар в България процъфтя

Зa няĸoи ceĸтopи пaндeмиятa пoдeйcтвa мнoгo нeгaтивнo, нo дpyги пpoцъфтяxa. Taĸa нaпpимep тъpceнeтo нa имoти ce yвeличи, a c нeгo и цeн...

Още: Лихвите на банките ще растат при инфлация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика