5 домакински уреда, които привличат плесени и микроби

1901
5 домакински уреда, които привличат плесени и микроби
Снимка: iStock/Guliver

Поддържането на чиста и здравословна домашна среда е от решаващо значение за благосъстоянието на обитателите и гостите. Макар че често се фокусираме върху почистването на видимите повърхности, важно е да не пренебрегваме някои уреди, които могат да са носители на плесени и микроби. Нека разгледаме пет често срещани домакински уреди, които са магнит за тези нежелани посетители.

Хладилник

Хладилникът ви осигурява идеална среда за развитие на плесени и микроби. Разливането на храна, влагата и неправилното съхранение могат да доведат до развитие на плесени, особено в занемарените ъгли и гумените уплътнения. Редовно почиствайте вътрешността му с мек препарат, изхвърляйте храна с изтекъл срок на годност и осигурете подходяща вентилация, за да предотвратите натрупването на неприятни миризми и вредни бактерии.

Какво ще се случи, ако глътнем мухъл или плесен по погрешка?

Съдомиялна машина

Топлата и влажна среда в съдомиялните машини създава благоприятна атмосфера за появата на плесени и бактерии. Частици храна и остатъци могат да се натрупат в скрити цепнатини, включително в гуменото уплътнение, пръскащите рамена и филтъра. За да поддържате хигиената на съдомиялната машина, почиствайте редовно филтъра, избърсвайте вътрешността и пускайте празен цикъл с препарат за почистване на съдомиялни машини, за да премахнете всички задържащи се микроби.

Перална машина

Въпреки че пералните машини са предназначени за почистване, те могат да се превърнат в развъдник на плесени и бактерии. Влагата, остатъците от сапун и натрупаните власинки допринасят за развитието на вредни организми. За да предотвратите това, оставяйте вратата отворена след всяка употреба, за да осигурите вентилация, почиствайте чекмеджето за перилни препарати и гуменото уплътнение и периодично пускайте празен цикъл с гореща вода и оцет, за да дезинфекцирате машината.

Кафемашина

Топлата и влажна среда на кафемашината, съчетана с остатъците от кафе, създава идеална среда за плесени и микроби. Пренебрегването на редовното почистване на машината може да доведе до размножаване на вредни бактерии. Почиствайте подвижните части, като например кафеварката и филтърната кошница, след всяка употреба, и отстранявайте котления камък от машината поне веднъж месечно, като използвате смес от оцет и вода, за да предотвратите появата на плесени.

Как да предотвратим повторната поява на мухъл и плесен в банята

Овлажнител

Въпреки че овлажнителите са полезни за добавяне на влага във въздуха, те могат да се превърнат в развъдник на плесени и бактерии, ако не се поддържат правилно. Застоялата вода и високите нива на влажност създават идеална среда за развитие на микроорганизми. Спазвайте инструкциите на производителя за редовно почистване и дезинфекция на овлажнителя, използвайте дестилирана или деминерализирана вода и сменяйте филтрите, както е препоръчано.

За да насърчите чистия и здравословен дом, редовната поддръжка и почистване на тези уреди са от съществено значение. Имайте предвид, че превенцията е от ключово значение, така че осигурете подходяща вентилация, избягвайте излишната влага и своевременно отстранете всякакви признаци на развитие на плесени или бактерии. Като обръщате внимание на тези често пренебрегвани области, можете да създадете по-безопасна и по-здравословна среда за себе си и семейството си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com