Ако искате диванът да изглежда като нов - почистете така

8979
Ако искате диванът да изглежда като нов - почистете така
Снимка: iStock

Диванът не е просто мебел; той е удобно убежище за почивка и общуване. С течение на времето обаче диваните могат да натрупат мръсотия, петна и неприятни миризми, което ги прави по-малко привлекателни. Вместо да прибягвате до скъпи професионални услуги за почистване, можете ефективно да почистите мръсния диван с помощта на прости домашни средства.

Ето едно ръководство за това как да подмладите дивана си и да върнете първоначалния му чар.

Почистване с прахосмукачка: Започнете процеса на почистване с щателно прахосмукиране на дивана. Използвайте приставката за тапицерия, за да отстраните свободните замърсявания, праха и боклуците. Обърнете специално внимание на пукнатините, шевовете и под възглавниците. Тази стъпка е от решаващо значение, за да се предотврати впиването на мръсотията в тъканта по време на процеса на почистване.

Почистете дивана от петна и прах като опитните домакини

Идентифицирайте тъканта: Различните материи на дивана изискват различни подходи за почистване. Проверете инструкциите за грижа на производителя или всички етикети на дивана, които предоставят информация за препоръчителните методи за почистване. Това ще ви помогне да определите дали вашият диван е подходящ за разтвори на водна основа или за сухо почистване.

Почистване на петна: Отстранете петната незабавно с помощта на разтвори за почистване на петна. За дивани от плат смес от мек сапун и топла вода може да бъде ефективна. Първо изпробвайте разтвора на незабележимо място, за да се уверите, че няма да повреди тъканта. За кожени дивани сместа от равни части оцет и вода е подходяща за почистване на петна.

Сода бикарбонат за миризми: За да премахнете неприятните миризми, поръсете целия диван със сода за хляб и го оставете да престои поне 15 минути. Содата за хляб отлично абсорбира миризмите. Почистете отново дивана с прахосмукачка, за да отстраните содата, оставяйки по-свеж аромат.

Почистващи препарати за специфични тъкани: Ако е необходимо, инвестирайте или си направете почистващ препарат за специфични материи. Например, смес от равни части вода и бял оцет може да направи чудеса с много видове тъкани. Нанесете разтвора с мека кърпа или гъба, като внимателно изтъркате мръсотията и петната. Не забравяйте да забърсвате, а не да търкате, за да предотвратите разпространението на петното.

Кондициониране на кожата: Кожените дивани изискват кондициониране, за да запазят блясъка си. Използвайте балсам за кожа, за да овлажните и предпазите кожата от изсушаване. Нанесете балсама с мека кърпа, като следвате внимателно инструкциите на продукта.

Как да почистим дивана

Редовна поддръжка: За да предотвратите бъдещо натрупване на мръсотия, включете редовната поддръжка в рутинната си програма за почистване. Редовно прахосмукирайте дивана и обмислете използването на калъфки за диван или калъфки за предпазване от разливи и петна.

Съживяването на мръсен диван не трябва да бъде трудна задача. С подходящите домашни средства и малко усилия можете да освежите дивана си и да го превърнете в приветлива фокусна точка в дома си. Редовната поддръжка ще гарантира, че диванът ви ще остане чист и привлекателен в продължение на години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com