Как най-лесно се чисти дамаска на диван?

8776
Как най-лесно се чисти дамаска на диван?
Снимка: iStock

Предстоят най-светлите празници през годината, което означава и много вечери със семейството на дивана до приказната елха, много детски пръстчета на малките гости, които с нетърпение очаквате за зимната ваканция, омазани с любимото лакомство върху дамаската на дивана, много наздравици и много петна от вино. Положението е още по-отчайващо, ако оставите сам домашния си любимец за ден-два и се впуснете в приключението, наречено Нова година извън дома.

Прекрасните мигове и спомени, споделени с любимите хора, ще топлят сърцата ви през мразовития януари, но ще имате и трудна задача за разрешаване – как да възстановите спретнатия вид на дома си и как да почистите цялата следпразнична бъркотия. Ако знаете как най-лесно се чисти дамаската на диван, ще ви бъде много по-лесно, защото това е ключово място за събиране на семейството и е сред най-пострадалите след празниците мебели в дома.

Покупката на нов е предизвикателство за бюджета, така че вместо да планирате кредит за нов диван, последвайте съветите на специалистите как най-лесно се чисти дамска на диван и спестете. Нека след белия, бляскав и усмихнат декември останат само чист дом и чисти спомени в сърцата ви.

Как най-лесно се чисти дамаска на диван?

Вероятно сте изкушени да грабнете веднага гъбата и препарата. Не бързайте. Професионалистите ви дават следните съвети, които да следвате стъпка по стъпка, за да почистите дамаската наистина качествено, а не просто да размажете или още по-лошо – да фиксирате трайно петната и мръсотията по дамаската на дивана ви.

Как да почистим дивана

1.       Идентифицирай

На дневна светлина или с помощта на силен източник на светлина открийте всички петна, които се нуждаят от внимание. 

2.       Изчеткай

Преди да преминете към почистване, изчеткайте замърсените зони с мека четка, за да разхлабите мръсотията, след което почистите старателно с прахосмукачка тапицерията. Задължително използвайте накрайника за тапицерия, за да не я повредите. Той е специално създаден за целта. Не забравяйте ъглите, под дивана, както и местата между възглавниците на меката мебел и под тях. Ако вашата тапицерия има декорации като копчета, използвайте накрайника за цепнатини на уреда, за да изсмучете праха и мръсотията от и около тях.

3.       Тествай и почисти

Ако досега не сте използвали даден препарат върху тази дамаска, направете тест на място, което не е видимо. Ако няма проблем – избеляване, промяна на цвета и прочие, действайте смело върху петната, като ги третирате на место, с мека гъба и суха чиста кърпа в бял цвят. Не търкайте грубо, за да не повредите дамаската и внимавайте да не оставяте следи с кърпата – да не падат мъхове от нея или боя.

Не използвайте една и съща част от кърпата за различните петна, тъй като това би довело до разнасянето им на едно място на друго. По-добре изберете голяма кърпа и използвайте различни нейни части – сухо и чисто място за третиране на всяко петно. Накрая почистете с препарат на място цялата дамаска – цялата повърхност. Това ще придаде на тапицерията еднакъв вид, за да не остане на по-светли или тъмни петна на местата, които сте почиствали.

4.       Остави да изсъхне

Проявете търпение и оставете почистеният диван да изсъхне в топлата стая, но не с директни източници на топлина към него. Не използвайте, докато не изсъхне изцяло. Не се опитвайте да ускорите процеса на съхнене с печка или ютия например – ще съсипете дамаската си.

Почистете дивана от петна и прах като опитните домакини

5.       Изпери

Ако има свалящи се калъфи, които подлежат на пране, свалете ги и ги изперете, съблюдавайки инструкциите.

6.       Върни формата

Когато почистеният диван е напълно сух, огледайте го още веднъж за пропуснати петна и се уверете, че е станал като нов. Отново е ред на прахосмукачката, с която ще възстановите оригиналния вид на повърхността на дамаската.

Готови сте за следващите празници и следващото цапане. С тези съвети как най-лесно се чисти дамаска на диван няма вече от какво да се притеснявате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com