Килим и 9 други често срещани неща, които събират прах в дома ви

10143
Килим и 9 други често срещани неща, които събират прах в дома ви
Снимка: iStock/Guliver

Половината от праха идва от предмети, които са вътре в къщата. В статията е съставен списък на основните прахоуловители.

1. Омекотител

Тъканта се състои от влакна, които в крайна сметка изтъняват, разпадат се и се превръщат в прах. Този естествен процес се ускорява при пране с омекотител. Конците стават по-меки и се чупят по-бързо.

2. Стайни растения

Те украсяват интериора, абсорбират токсични вещества, дезинфекцират въздуха, като например здравец или хлорофитум. Но не абсорбират големи частици, които се утаяват върху листата. Прахът нарушава процеса на фотосинтеза, така че не забравяйте да избършете и напръскате любимото си цвете.

Направете това и ще забравите за бърсането на прах у дома (ВИДЕО)

3. Овлажнител

Домашните акари живеят в праха, самите те стават част от него. И както знаете, те много обичат влажната среда. Ето защо не включвайте устройството на пълна мощност, достатъчно е да поддържате ниво от около 50%. Ултразвуковите овлажнители също създават прах. В процеса на изпаряване на водата, микрочастици от минерали, които са били в течността, се утаяват върху мебели и други предмети.

4. Картон, вестници и списания

Хартията, подобно на тъканта, се състои от влакна, които в крайна сметка се разпадат и се превръщат в прах. Следователно, кутиите с оборудване, обувки, книги и други печатни издания са основните прахоуловители на апартамента. Ценните екземпляри могат да бъдат предадени в библиотеката, останалите - в пунктовете за събиране на отпадъци.

Как да предотвратим натрупването на прах у дома

5. Щори

Повечето прах идва от отворените прозорци, а ламелите действат като защитна бариера. Те бързо събират мръсотия и изискват редовно почистване.

6. Мека мебел и домашен текстил

Мебели с тапицерия от плат, уютни одеяла, диванни възглавници попиват мръсотията като гъба. Колкото по-малко текстил в апартамента, толкова по-добре. Вместо мек диван си купете ъглов или фотьойл от еко кожа.

7. Пухкави килими

Килими с дълга козина събират частици мръсотия, косми от домашни любимци. Освен това самите килими стават източници на прах, тъй като козината става по-тънка и се разпада на малки влакна. По-добре е да изберете под без постелка поне в спалнята.

Как да ограничим събирането на прах вкъщи

8. Затъмняващи завеси

Опитайте да замените тъмнените завеси с леки синтетични или ленени завеси. По-малко прах се утаява върху тънките завеси, ще стане по-лесно да се диша. Такива текстилни изделия се перат лесно - безпроблемно се побират в пералнята.

9. Отоплителни радиатори

Между ребрата се натрупват много паяжини, мръсотия и прах. Невъзможно е да се измие обилно. Купете специален панел, който покрива радиатора и се вписва много органично в интериора. Прахът все пак ще се утаи върху панела, но е много по-лесно да избършете равна повърхност с влажна кърпа.

10. Прахосмукачка

Колкото и да е странно, но прахосмукачката (особено по-старите модели) не само абсорбира праха, но и частично го освобождава. Австралийски изследователи проведоха серия от експерименти, тествайки 21 модела прахосмукачки от 11 производители. И всички те хвърляли алергени и бактерии обратно във въздуха. Вярно е, че скъпите и нови модели замърсяват въздуха в по-малка степен от евтините и стари събратя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com