Как да ограничим събирането на прах вкъщи

10706
Как да ограничим събирането на прах вкъщи
Снимка: iStock/Guliver

Когато става въпрос за намаляване на праха в дома, наистина не можете да се справите с причината, без да обвиете всяка повърхност с пластмасова опаковка. Все пак, най-доброто решение е да пазите възможно най-много появата на прах и редовно да се отървавате от него. Ето как.

1. Носете домашни пантофи и чехли

Това не означава, че трябва да търпите нарастваща купчина обувки пред вратите. Поставка за обувки близо до входа ви позволява на членовете на семейството да знаят къде са обувките им. Освен това, прах и кал няма да влизат в дома.

2. Спрете мръсотията по вратите

Здравите постелки вътре и извън всеки вход на вашия дом дават на хората място да избършат краката си, преди да влязат. Самата тази практика значително ще намали количеството прах, вкаран на закрито, дори ако хората свалят обувките си вътре.

Как да намалите прахоляка и замърсяванията вкъщи лесно и ефективно

Поддържането на чист и бляскав дом не е лесна задача, тъй като замърсяванията около нас са навсякъде – въздухът също не е толкова...

Защитата от атмосферни влияния около вратите ви може да помогне за намаляване на домашния прах, като блокира мръсотията, вдухвана през пролуките.

3. Не разнасяйте прах наоколо

Повечето производители съветват да сменяте вашия филтър на климатика на всеки три месеца, по-честата му смяна значително ще намали праха във вашия дом. Използвайте евтини филтри за еднократна употреба и ги сменяйте на всеки 30 дни.

4. Контролирайте праховите акари в леглото си

Всички сме виждали рекламите за люспи на мъртва кожа, пърхот и прахови акари, които се натрупват в матрака с течение на времето. Те се натрупват и в спалното бельо и възглавниците. Намалете това, като почиствате матрака си с прахосмукачка сезонно и редовно перете спалното си бельо.

Няма да повярвате, но това са нещата, заради които домът ни постоянно е в ПРАХ

Не са малко нещата в дома ни, поради които навсякъде около нас има прах и се налага непрекъснато да чистим, бършем и пускаме прахосмука...

6. Чистете с прахосмукачката ефективно

Колко често трябва да почиствате с прахосмукачка зависи от това колко хора живеят в дома ви. Общото правило е да почиствате с прахосмукачка всяка стая от стена до стена веднъж седмично, след което да обикаляте зони с висок трафик през ден. Но има нещо повече от това просто натискане на четката напред-назад – работа с бавни, припокриващи се движения. Повечето хора почистват с прахосмукачка твърде бързо, така че машината няма шанс да изсмуче цялата мръсотия. И след като почистите от стена до стена, завъртете под прав ъгъл, след което почистете стаята от стена до стена отново. Ще съберете много повече прах, когато почиствате подовете си с прахосмукачка по правилния начин.

7. Използвайте подходящото оборудване за почистване на праха

Пръчките с пера са сладки и ретро, но вършат ужасна работа за премахване на праха. Дори ако следвате препоръките да поглаждате повърхностите с перата, вместо да ги „гъделичкате“, прахът ще падне от перата, докато минавате през стаята. Приставката за прах с мека четина на вашата прахосмукачка може да свърши фантастична работа при почистване на завеси или пердета, мини щори и первази.

За всичко останало, включително твърди повърхности като плотове или рафтове, използвайте влажна кърпа от микрофибър и избършете праха по правилния начин. Не забравяйте, че когато кърпата е леко намокрена, тя задържа мръсотията, вместо просто да я мести. Но не забравяйте да я изплаквате често и да преминете към нова кърпа, ако тази, с която работите, вече изглежда мръсна след изплакване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com