Няколко съвета за почистване на ламината вкъщи

27478
Няколко съвета за почистване на ламината вкъщи
Снимка: iStock/Guliver

1. Почиствайте редовно ламинирания си под

Добро правило за всяко почистване е да го изпълнявате редовно. Поддържането на навика да почиствате и проверявате вашите ламинирани подове ще ви помогне да избегнете необходимостта от дълбоко почистване - което потенциално може да причини затъпяване или повреда. Освен това ще ви помогне да забележите петна и разливи, преди да станат сериозни.

2. Следвайте инструкциите за почистване на вашия ламиниран паркет от производителя

Когато сте инвестирали разходите за поставяне на нов ламиниран паркет, може да сте получили инструкции за почистване от производителя. Ако все още ги имате под ръка, те са най-добрият ви ориентир, когато става въпрос за правилните продукти, които да използвате.

3. Не използвайте никакви абразивни продукти

Всичко, което е надраскано, изтъркано или ожулено, е лоша новина за вашите ламинирани подове. Подложките за почистване и стоманената вата ще надраскат вашия ламиниран паркет, докато суровите почистващи препарати могат да го лишат от защитното му покритие. Дори метлата с твърд косъм е нещо, което трябва да избягвате.

4. Почистете праха с прахосмукачка или сух микрофибърен моп

Прахът може да направи вашия някога брилянтен ламиниран паркет да изглежда скучен и мръсен, особено когато остане там за известно време. Можете да се справите с това с бързо замахване на сух микрофибърен моп на всеки няколко дни или поне веднъж седмично. Вакуумът също е полезен инструмент - особено когато има козина. Просто се уверете, че на дъното няма нищо, което би могло да надраска повърхността на вашия ламиниран под.

5. Избършете с влажен (не мокър!) микрофибърен моп

Вашият ламиниран паркет не е водоустойчив като традиционните плочки. Различните опции за подови настилки имат различни предимства и недостатъци, а „недостатъкът“ на ламината е неговата уязвимост към щети от вода. Водата може да попие в пукнатините, причинявайки грозно подуване или мехурчене, така че не можете да го почистите с моп, който капе, както бихте направили с нещо непоресто.

3 начина да почистите пода без химия

6. Избягвайте локви вода

Точно както мокрият, капещ моп може да причини щети от водата, така може и всеки друг източник на прекомерна вода. Внимавайте за локви, като кухненски разливи или наводнения, оставени от вашите деца, идващи от спринклера. Ако те престоят твърде дълго, могат да причинят трайни щети.

7. Научете кой е най-добрият начин за незабелязано почистване на петна

Ако вашето петно ​​изисква нещо по-тежко от одобрените за ламинат почистващи препарати, имате алтернативни опции за почистване на място. Алкохолът или препаратът за отстраняване на лак за нокти може да премахне следи като пастел или мастило. Втвърдените петна като дъвка или засъхнала храна се отстраняват с тъп инструмент, като например пластмасов нож. Избягвайте нещо метално или остро, тъй като има вероятност това да остави щети след себе си.

8. Използвайте одобрени за почистване на ламинат продукти

Повечето почистващи продукти ще изброят типовете подови настилки, за които са предназначени, така че не забравяйте да прочетете етикетите си. Можете също така да си направите сами препарат за почистване с обикновена вода и малка струя препарат за съдове.

Още по-важно от това какво използвате е това, което не използвате. Ето какво трябва да избягвате:

  •     Белина , която може да причини обезцветяване и премахване на покритието на вашите ламинирани подове
  •     Оцет, тъй като киселинността може да повреди покритието на ламината
  •     Продукти за почистване и защита на дърво, тъй като това може да остави остатъци
  •     Парочистачки, които могат да причинят щети от вода

Ако вашите почистващи препарати, подходящи за ламинат, не осигуряват желаните резултати, професионален препарат за почистване на ламинат близо до вас може да ви помогне да постигнете това блестящо, искрящо почистване, което търсите.

Блестящ под без следи и ивици - как да го постигнете

9. Оставете обувките си на вратата

Обувките ви, когато се приберете у дома, не оставят само мръсотия. Малки камъчета, забити в жлебовете на подметката на обувката ви, могат да изстържат ламинирания ви под. Високите токчета и футболните обувки също. Може да отнеме известно време, но се опитайте да създадете навика на семейството си да събува обувките на вратата. Можете дори да предложите уютен чифт чехли, за да подсладите сделката.

10. Бъдете внимателни към всичко, което може да причини щети

Покриването на разходите за ремонт на ламинирани подове може да се избегне с подходящи предпазни мерки. Запомнете: ако е драскащо или абразивно, или ако причинява наводнения, избягвайте го, доколкото е възможно.

Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид:

  •     Поставете защитни подложки на краката на мебелите
  •     Повдигайте тежки предмети (например мебели, кофи за боклук и др.), вместо да ги влачите
  •     Използвайте защитни постелки навсякъде, където могат да възникнат пръски или разливи (напр. входната ви врата, купата с вода на вашето куче и т.н.)

Ако нещо се случи, не се паникьосвайте. Местен професионалист по ремонт на ламиниран под може да ви помогне да върнете предишната слава на вашия ламинат. Или, ако повредата е прекомерна, монтьор на ламинат близо до вас може да постави под, който е лъскав и нов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com