Блестящ под без следи и ивици - как да го постигнете

19266
Блестящ под без следи и ивици - как да го постигнете
Снимка: iStock/Guliver

Време е да ви запознаем с начините за създаване на лъскав под без следи, петна и ивици. Почиствате ли внимателно пода в дома си и въпреки това той все още не изглежда достатъчно чист? Научете няколко трика, които ще ви помогнат да се отървете от петна, следи и подът ще бъде идеално лъскав.

Ефективни начини за създаване на лъскав под

Чистият и ухаещ под е награда за всеки дом. Но също така се случва, че въпреки усилията ни, докато го отмиваме, крайният резултат се различава значително от желания. Каква е тайната на лъскавия, чист и гладък под?

Най-честата грешка при почистване на подове у дома е използването на универсален препарат за различни видове субстрати. Спецификите, които са идеални за почистване на ламиниран паркет, не са непременно подходящи при почистване на дървен под.

Измиване на дървения под

Блестящият дървен под изисква няколко домашни процедури, които винаги трябва да имате предвид.
Не трябва да използваме твърде много вода за почистване на под от естествено дърво. Прекомерното накисване на такъв под може да доведе до повредата му. Най-добрият начин за почистване на под от естествено дърво е да използвате влажен моп, напоен с подходящ препарат за почистване на паркет.

Не нанасяйте никакви корозивни препарати върху пода и избягвайте груби и твърди почистващи материали, които могат да надраскат повърхността на дървото.

Веднъж месечно си струва да нанесете препарат за специално импрегниране върху дървото, което ще предпази субстрата от увреждане и освен това значително ще намали количеството на мръсотията.

Ето защо всички си мият подовете със сол и вода

Как да почистите дървен под без да остават петна?

Преди да започнете да почиствате, отстранете праха по пода. Най-бързият и точен начин да направите това е с прахосмукачка. Можете да използвате и класическа метла за метене.

След почистване на пода, нежеланите петънца най-често се виждат върху по-дълги подови дъски. За да ги избегнете, водете мопа успоредно на линията на фугата. След приключване на измиването - използвайте същите движения, за да избършете пода със суха и деликатна подложка. Използвайте хладка вода, която значително намалява риска от образуване на петна.

Измиване на подови панели

Ламинатните панели са по-устойчиви на вода от дървения под, така че можем да използваме повече вода за почистването им с подложка за моп, отколкото при почистване на дървена основа. Можем да използваме подходящ препарат за подови панели или да използваме домашен, изпитан метод – като налеем малко оцет във водата. Избягвайте да използвате течности, съдържащи амоняк.

Подови панели без ивици

За да се избегнат мръсни ивици, подът трябва да се измие в съответствие с разположението на панелите, никога напречно. Избягвайте разпенването на използваната течност, тъй като това ще увеличи риска от образуване на ивици. Използвайте хладка вода за почистване на пода. Ако подовите ви панели са матови и повредени - нанасяйте върху тях полиращ агент веднъж на шест месеца и го използвайте според инструкциите на опаковката.

Блестящ под от керамични плочки

Този тип под може да се измие най-ефективно с топла вода с добавяне на течност за миене, сапун или почистващ препарат за подове. Повърхността на керамичните плочки е много издръжлива, така че можете да използвате моп с абразивно покритие без никакви притеснения. Използвайте гумичка за молив, за да премахнете всички следи, които са здраво прилепнали към пода, например от колела на велосипед.

Блестящ под от керамични плочки се постига чрез добавяне на препарат за изплакване към водата. Ако изтрием остатъчната вода след измиване, не е нужно да се притесняваме за ивици.

Полираният порцеланов камък се почиства по-трудно, тъй като има груба, силно абсорбираща структура, в която проникват всички замърсявания. За такава повърхност трябва да се грижите, като я миете редовно с вода и почистващ препарат и веднъж годишно чрез импрегниране със специализиран препарат, предназначен за този материал.

Подове от цимент и теракот

В този случай е най-добре да се минават с вода с неутрален сапун. Не използвайте тежки или киселинни почистващи препарати с циментови подове. Материалът, въпреки изключително високата си издръжливост, лесно може да потъмнее, което трудно се отстранява.

След като измиете такава повърхност, можете да я избършете със суха подложка или да я оставите да изсъхне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com