С тези средства дрехите ви ще са още по-бели и ухаещи на свежест

13753
С тези средства дрехите ви ще са още по-бели и ухаещи на свежест
Снимка: iStock/Guliver

Препаратите за почистване и пране на дрехи, предлагани от пазара, са в основата си два вида: избелващи и почистващи (петноотстраняващи).

По какво се различават избелващите препарати от тези за отстраняване на петна? 

Избелващите средства (избелители, избелватели) обикновено се добавят към прах, който е предназначен за пране на бели дрехи и бельо (спално или за носене). Такива препарати съдържат вещества за изсветляване на тъканите, премахване на сивотата и пожълтяването на съответното бельо. Но ако добавите избелители в прах за цветно пране, то по всяка вероятност ще избледнее.    

Препаратът за отстраняване на петна (почистващият препарат) въздейства ай-вече върху тези части от дрехата, където има петна – а върху останалата част действа както обикновен прах за пране. Той е подходящ както за бяло, така и за цветно пране, като помага да се справите с конкретните замърсявания.     

Какви видове избелители има на пазара днес? 

Избелващите средства могат да бъдат разделени на три основни групи: кислородосъдържащи (кислородни), хлоросъдържащи (хлорни), оптични (с луминисцентно багрило).

Избели прането без белина – ето как

Освен че премахва миризмите, содата за хляб може да премахне петна и да направи прането ви меко. Просто изперете прането си с перилен п...

Кислородните избелители са най-безопасни. Те действат по-ефикасно, ако дрехите се накиснат предварително в разтвор на такъв избелител с топла вода поне за 20 минути. Всеки производител посочва препоръчителното време на опаковката. Ако накиснете нещата в разтвор на кислороден избелител дори за цяла нощ, това няма да причини никаква вреда на здравето и облеклото (но все пак се съобразявайте с препоръката на производителя).

Хлорните избелващи средства действат по-бързо от кислородните. Дори при силно замърсяване е достатъчно да накиснете прането във вода с хлорен избелител за 30-60 минути при температура на водата +20 - и бельото ще стане много по-бяло. Тези продукти са най-достъпни по цена и имат отлични дезинфекционни свойства.

Големият им недостатък е, че са много агресивни: хлорът е вреден както за дрехите (те се износват по-бързо), така и за здравето и околната среда.

Оптичните избелители правят нещата по-светли и свежи, а бельото след изпиране дори просветва в ултравиолетовия диапазон. Тези продукти не се нуждаят от предварително накисване, не са подходящи за цветни тъкани и съдържат вещества, опасни за здравето. Оптичните избелители често се срещат в перилните препарати за бяло пране. Това избелващо средство покрива тъканта като боя и се натрупва върху нея с всяко ново пране . Проблемът е, че оптичните избелители трудно може да се нарекат безопасни - те съдържат хлор, който не се отмива с изплакване. При чест контакт с тялото той може да причини сърбеж, дразнене, алергични реакции и други неразположения.

Въобще, като най-препоръчителни се очертават кислородните избелители. Те са подходящи за всички видове тъкани, не ги разрушават и се справят много добре със застарялата мръсотия. Основното им предимства са екологичност и безопасност. Те не изискват висока температура, засилват ефекта на праха за пране, изплакват се напълно и не са алергенни.        

Как се пере правилно пухеното яке?

Якетата от пух са доста често срещана част от гардероба на почти всяка дама. Те топлят доста, удобни са за носене, както и лесно се нам...

Домашни избелители и почистващи препарати

Какво да кажем за избелители и почистващи средства, приготвени в домашни условия?

Днес съществуват стотици, ако не и хиляди рецепти за домашно изготвяне на избелители и почистващи препарати. Най-често се използват лимонена киселина, водороден прекис (кислородна вода, перхидрол), сода, сол и други подръчни средства. Голям плюс на така изготвените препарати е, че не съдържат агресивни химически елементи.     

Но все пак народните средства не могат да заменят напълно професионално произведените средства за отстраняване на петна, особено когато става въпрос за премахване на следи от трева, кръв, масла, сажди, сок и петна от плодове и др.

Сега на пазара има достатъчно екологични и естествени препарати. Кислородните и универсалните избелващи средства обикновено не съдържат химикали и се справят добре с различни замърсители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com