Топ съвети за по-бяло пране

20381
Топ съвети за по-бяло пране
Снимка: iStock/Guliver

Белите тъкани са едни от най-податливите на увреждания и бързо замърсяване. С времето белите тъкани се захабяват и пожълтяват - особено под мишниците и около врата и дори да ги перете след всяко носене, трудно ще можете да ги опазите снежно бели за дълго време. Днес ще ви запознаем с 5 от най-важните правила при прането на бели дрехи, които трябва да спазвате.

5 правила при пране на бели дрехи

1. Белите дрехи винаги трябва да се перат с препарат, специално предназначен за тях, който е със специална формула точно за белите тъкани. Няма никакво значение какъв тип ще изберете, дали под формата на гел, течен прах за пране или гранулиран.

Смесете тези 3 съставки и си направете прах за пране, който ще премахне всички петна от дрехите ви

2. Когато става дума за бяло пране, трябва да знаете, че то винаги се пере отделно от всички други цветни дрехи. Причината? Колкото и да сте сигурни, че цветната ви тениска няма да пусне боя или дори да използвате цветоулавящи кърпички, винаги има риск чисто бялата ви блуза или рокля да променят цвета си, ако са прани с други цветни дрехи.

3. Има още една особеност при бялото пране и това са петната, които не рядко има по тях. Ако вашата бяла покривка има петна от кафе или вино, първото което трябва да направите е да обработите изцапания участък преди да я сложите в пералнята. Прочетете внимателно упътването върху опаковката и нанесете малко количество от него върху петното. И внимавайте, защото белите тъкани са много капризни и могат да се повредят и пожълтеят при неправилно използване на избелващите препарати.

Щипка сода за хляб в прането прави чудеса с него!

4. За да възвърне бялото ви пране снежно белият си цвят, от голямо значение е и температурата, на която го перете. Като цяло то е много по-устойчиво на високи градуси от някои от цветните тъкани. Въпреки всичко ви препоръчваме първо да прочетете внимателно какво пише на етикета на вашата бяла блуза или панталон и след това да нагласите градусите на пералнята. Силно замърсените бели кърпи или чорапи са по-издържливи на високи температури и можете спокойно да ги перете на 90 градуса по Целзий, докато при всички останали е препоръчително водата да не е с температура по-висока от 60 градуса.

5. Един от най-големите проблеми с бялото пране, това е премахването на различните видове петна. За щастие има много домашни средства, с които можете да ги почистите, едно от които е содата за хляб. С нея можете много лесно да почистите дори мазните петна, останали по кърпата, в която е седял увит домашно приготвения хляб, за да не изсъхне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com