Защо пералнята ми цапа дрехите – ето каква е причината

14767
Защо пералнята ми цапа дрехите – ето каква е причината
Снимка: iStock/Guliver

Случвало ли ви се е да извадите прането от машината и вместо чисти и ароматни дрехи да забележите съсипани тъкани с петна? Причините пералнята машина да оставя петна по тъканите са различни, но е важно да откриете каква е конкретната във вашия случай, да намерите вашия отговор защо пералнята ми цапа дрехите, за да решите проблема.

Защо пералнята ми цапа дрехите – 6 от най-честите причини

1. Грешка в избора или употребата на препарати

Както прахът, когато не е правилно избран, не е предназначен за съответния цвят пране или сте използвали неподходящо количество, така и омекотителят могат да причинят петна на дрехите ви. Обикновено се случва с неразтворен добре прах за пране или омекотител, но петната може да са резултат и на капсулата, която сте сложили в барабана, а там не е имало достатъчно дрехи или малшанс е довел до залепването ѝ за любимата ви рокля и до петна от гела върху нея.

2. Непочистени отделения за препаратите

Ако не се грижите за чекмеджетата за препаратите правилно, ако не ги почиствате и подсушавате, както и барабана на пералнята ви машина, нищо чудно там да се заселят мухъл и плесен от влагата или просто мръсотия, която да се засели върху току-що изпраното ви пране. Измивайте, избърсвайте, подсушавайте, подръжте вратичките отворени – това е работещо решение срещу плесен и неприятни петна върху изпраните дрехи.

Съвети при пране с пералня

3. Използвате твърде много праохобразен препарат за пране

Повече не означава по-добре е максимата, когато говорим за пералнята ви машина. Ако прекалите с прахообразните препарати, те ще образуват бучки в дрехите, които може да не се разтворят напълно и това ще доведе до бели петна върху праните дрехи. Пяната от перилния препарат обикновено не се изплаква добре, пречи на пералнята да изпере дрехите ви правилно и повторно отлага мръсотия върху дрехите ви под формата на бели петна. Спазвайте количеството, посочено на опаковката, или предпочитайте течните препарати.

4. Препълнена пералня

Ако сте решили да пестите време и средства чрез съкращаване на броя на пранетата и сте натъпкали машината си, не се чудете защо пералнята ми цапа дрехите. Дрехите ви се нуждаят от достатъчно място за движение, за да могат водата и перилният препарат да се разпръснат и достигнат навсякъде. Колкото по-претъпкана е пералнята, толкова по-трудно ще ѝ е да изпере дрехите и толкова по-голям е рискът да останат петна върху тях. По този начин не пестите, а създавате допълнителни проблеми и разходи, тъй като ще се наложи повторно изпиране. Следете капацитета на пералнята си машина при различните програми, и се придържайте към посоченото от производителя количество или килограми за едно пране.

8 практически съвета за пране на якето в пералня

5. Филтърът на водната помпа

Ако филтърът над водната помпа на вашата пералня е запушен, цялата мръсотия и неразтворен перилен препарат ще се отложат отново върху дрехите ви, оставяйки петна по тях. Проверявайте филтъра по-често, за да избегнете подобни проблеми.

6. Старите тръби към машината ви

Друга причина за поява на петна и то на петна от ръжда върху прането са старите тръби, по които водата стига до дрехите ви. Подменете ги,  ако са ръждясали, за да не пренасят ръжда върху дрехите ви. Ако не го направите няма смисъл да се питате защо пералнята ми цапа дрехите. Отговорът е ясен, а цапането няма да спре, докато не се отървете от ръждата по тръбите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще свети

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Тайни за незабавно преобразяване на дома ви, ако гостите идват скоро

Популярна грешка: Ето как правилно да избършете пода

Почистващи бомби за тоалетна и още 5 лайфхака за белотата в дома

Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

5 ефективни метода да почистите ютията за 15 минути

Как да измиете прозорците без ивици: 16 прости, но ефективни начина

Стана известна температурата за пране на спалното бельо, която убива акарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com