Съвети при пране с пералня

9788
Съвети при пране с пералня
Снимка: iStock

Използване и поддръжка на пералня

Едно време прането на дрехи беше една от най-изтощителните домашни задължения. Нашите баби и дядовци трябваше да перат дрехите си на ръце. Благодарение на бързо напредващите технологии, сега разполагаме с перални машини, които ни помагат да почистваме дрехите си.

Понякога обаче може да бъде объркващо да разберете правилния начин за пране на дрехи в пералня. Има много неща, които първо трябва да знаете, преди най-накрая да разберете. Независимо дали току-що сте си купили нова или просто търсите съвети как да перете дрехи в пералня, ние сме изброили някои от нещата, които трябва да знаете!

Съвети за пералня

1. Подгответе дрехите, преди да ги поставите в пералнята

Подготвяте ли дрехите си, преди да ги поставите в пералнята, или ги хвърляте веднага? Препоръчително е да разкопчаете ризите, да затворите циповете, да проверите джобовете и да закрепите презрамките, преди да поставите дрехите в пералнята. Това е, за да предотвратите повреда на дрехите си, докато са в прането. Например, оставянето на дрехите ви закопчани може да разхлаби конеца около илиците. Мъхът може да се закачи за велкро лентите, ако не ги затворите правилно.

2. Отстранете петната по дрехите предварително

Много хора задават въпроса „Можете ли да поставите белина в пералня за избелване на дрехи?“ Отговорът на този въпрос е да. Можете да поставите белина в пералня, за да избелите дрехите си.

Не можете обаче да разчитате само на поставяне на белина в пералнята, за да премахнете петното от дрехите. Ако в прането ви има зацапани дрехи, препоръчително е първо да отстраните петната на ръка, преди да ги поставите с другите дрехи. Целта на предварителното им премахване е да се предотврати оцветяването и на други дрехи.

Колко прах се слага в пералнята - не допускайте повече грешки

3. Отделете леките от тежките дрехи

За тези, които си задават въпроса „какви дрехи вървят заедно в пералнята?“ Помислете дали да имате няколко коша за разделяне на различни видове дрехи. Можете да сортирате дрехите си според материята им. Ризите често са изработени от лек материал. Можете да поставите дрехи от същия вид материя заедно с ризите си. Отделете ги от дрехи, изработени от по-дебели материали като дънки и якета. Имайте предвид, че дънките и якетата трябва да стоят в сушилнята по-дълго време от ризите.

4. Разделете дрехите според цвета

Със сигурност сте чували поговорката „единственото нещо, което трябва да се разделя по цвят, е прането“. Трябва да приемете това сериозно, за да не превърнете любимата си бяла риза в червена. Тъмните дрехи имат багрила, които могат да проникнат в по-светлите. Така че има шанс вашите светли дрехи да променят цвета си, когато ги перете с тъмни.

5. Не претоварвайте пералнята

Един от най-често задаваните въпроси е: колко дрехи можете да поставите в една пералня? Отговорът зависи от вида на пералнята, която имате. Производителите винаги посочват капацитета на своите машини. Спазвайте го стриктно. Уверете се, че дрехите могат да се движат свободно, за да бъдат почистени добре. По същия начин се въздържайте от поставяне на много малки товари на цикъл, за да избегнете загубата на вода и перилен препарат.

Какво да правим със старата пералня - ТОП идеи

6. Оставете вратата на пералната машина отворена след употреба

Мухълът и плесента растат във влажни зони. Вашата пералня е идеалният домакин за това. За да предотвратите появата на мухъл и плесен, оставете вратата на пералната машина отворена. Това ще му даде време да се проветри и изсъхне. Това може да предотврати появата на неприятна миризма.

7. Почистете вашата пералня

Със сигурност сте чели за много съвети за перални машини, но един от най-важните съвети, които трябва да имате предвид, е да почиствате редовно пералната си машина. В крайна сметка основната цел на пералните машини е да почистват дрехите, така че те също трябва да останат чисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com