Киното срещу властта

3379
Киното срещу властта

В продължение на почти половин век в България се води една необявена война между комунистическата власт и голяма част от демократично настроените кинодейци. Парадоксалното е, че мнозинството от спрените или осакатени филми са създадени от членове на БКП, вярващи в идеите и справедливостта на партията. Партийната естетика срещу свободата да казваш истината в своя филм. Следват житейски и творчески драми, пропуснати възможности за българскто кино. И в крайна сметка- прекрасни примери на хора, жертващи просперитета и богатството, рискуващи кариерата и професията си в името на истината в киноизкуството.

Филмът проследява взаимоотношенията власт-кинотворци през 20 век в България. Още преди Втората световна война държавата цензурира най-критичните филми. В условията на социализма партийно-държавният контрол над киното достига чудовищни размери и административно съвършество. В продължение на почти половин век в България се води една необявена война между комунистическата власт и голяма част от демократично настроените кинодейци. Управляващите виждат в киното мощно оръжие за политическа пропаганда. Хвърлят огромни финансови, технически и организационни ресурси. Но срещат упоритата съпротива на филмовите дейци, несъгласни с фалшифицирането на действителността. Парадоксалното е, че мнозинството от спрените или осакатени филми са създадени от членове на БКП, вярващи в идеите и справедливостта на партията. Нормативната естетика срещу свободата да казваш истината в своите филми.

Отхвърлени сценарии, спрени филми, преработени и премонтирани произведения, уволнения, партийни наказания, всяване на страх. От друга страна - моралният избор на творци, отхвърлящи конформизма в името на справедлива, но обречена кауза. Филмът проследява етапите на тази борба в контекста на общественото развитие у нас, в СССР и света. Житейски и творчески драми, пропуснати възможности на българскто кино. И в крайна сметка- прекрасни примери на хора, жертващи просперитета и богатството, рискуващи кариерата и професията си в името на истината в киноизкуството. Филмът маркира най-острите и значими епизоди от тази война със средствата на документи, кино и фото архив, откъси от филми, дикторски текст, възстановки и интервюта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com