Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София Филм Фест гостува в Севлиево

08 юли 2024, 15:56 часа • 1971 прочитания

София Филм Фест и Община Севлиево обявяват 12-ото издание на "София Филм Фест в Севлиево". Жителите и гостите на града са поканени на #КИНО в четири поредни юлски вечери на площад "Свобода", началният час на прожекциите е 21:00 – непосредствено след залез слънце.

Кои филми ще гледаме в Севлиево

Фестивалът започва на 17 юли (сряда) с документалния филм на Цветан Драгнев "Балканска черна кутия", чиято премиера беше в програмата на 28-ия София Филм Фест. Творбата разказва удивителната история на Никола Груев – Котарашки, бивш архитект и обичан от няколко поколения български музикант. Когато Чарли Жилет - легендарен музикален журналист от BBC, чува за първи път музиката на Kottarashky, той пише: "Песните му звучат като приказки, разказвани от хора, които имат цялото време на света. Време да съзерцават, да се радват, да създават и мечтаят, и да бъдат вдъхновявани от детайлите и жизнеността на маргиналното съществуване." 

Още: Документален филм спечели голямата награда на фестивала в Карлови Вари

Дали в съвременния свят си струва да бъдеш артист, или това е просто загуба на време? Този въпрос е в основата на документалната "Балканска черна кутия" на режисьора Цветан Драгнев ("Пустиняци", "Пасажери"), посветена на Kottarashky. Защото в България животът на музиканта може да бъде оприличен на съществуване в непредсказуема "балканска черна кутия", където нищо не се развива според очакванията. Оператор е Делян Георгиев, а продуценти - Галина Тонева и Кирил Кирилов ("Гала Филм"). Продуцентката Галина Тонева ще бъде специален гост на публиката в Севлиево и ще представи филма преди прожекцията. 

Вторият фестивален ден е 18 юли (четвъртък) – програмата продължава с хитовия нов филм на режисьорката София Копола "Присила". С престижната награда "Купа Волпи" за най-добра актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни, творбата на Копола фокусира интереса на киноманите още от Венеция, където получи номинация за "Златен лъв". Режисьорката създава сценария по биографията "Elvis and Me" с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън, като в центъра на историята е невинното и чаровно младо момиче, в което се влюбва легендарният и неустоим Елвис. Тази предизвикателна роля е поверена на един от най-търсените млади актьори – Джейкъб Елорди. През гледната точка на любимата на Елвис, Копола разказва за непознатата страна на един велик американски мит.

Третият фестивален ден е 19 юли (петък) – жителите и гостите на Севлиево са поканени на прожекцията на новата творба на легендата Вим Вендерс – "Прекрасни дни". В Кан’23 филмът бе номиниран за "Златна палма" и удостоен с наградата на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи приза за най-добър актьор. "Прекрасни дни" бе и сред претендентите за "Оскар" за най-добър международен филм. Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс.

Още: Фестивалът In The Palace приключи: Ето кои филми бяха наградени

В събота – 20 юли, програмата в Севлиево за 2024 година завършва с "Паднали листа" – най-новият филм на емблематичния финландски режисьор Аки Каурисмаки. Удостоен с награда на журито и с номинация за "Златна палма", "Паднали листа" бе една от най-обсъжданите творби в Кан’23 и разказва за двама самотници, които се срещат случайно една нощ в Хелзинки и опитват да открият любовта в живота си. Филмът е поредната възхитителна история на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак.

Заповядайте на площад "Свобода"(пред Община Севлиево). Ако случайно завали – прожекциите ще бъдат реализирани в бялото фоайе на Община Севлиево.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес