Д-р Колевски: Полово активните да се изследват за микоплазма на 6 месеца

11876
Д-р Колевски: Полово активните да се изследват за микоплазма на 6 месеца
Снимка: Клуб здраве

Знаете ли, че в женската полова система живеят трилиони микроби – предимно бактерии, малко гъбички и вируси. Съществуват и микроорганизми, които в малки количества не създават проблеми, но ако те се увеличат, се стига до инфекции и усложнения с различна локализация. 

Съвременното понятие за цялата тази съвкупност от микроорганизми е „микробиота“, което замества по-старото и по-известно наименование „микрофлора“.  

В следващите минути в „Club здраве“ водещата Радина Василева разговаря с началника на Лабораторията по микробиология в „Александровска“ болница д-р Александър Колевски за това каква е разликата между конвенционалното изследване и изследването на гениталния микробиом, за това как вторият може да подскаже за евентуалното наличие и на други заболявания, както и за значимостта на полово-предаваните болести - един от бичовете на съвременния сексуално активен  човек.

Д-р Колевски даде за пример ролята на изследването на гениталния микробиом по отношение на едно от често срещаните състояния при дамите – т. нар. дисбактериоза - състояние, при което се променя състава на микроорганизмите и полезните бактерии стават по-малко, а вредните – повече. „Бактериите при едно генетично изследване се идентифицират и по вид и благдарение на това се предприема терапия спрямо това кой от видовете анаеробни микроорганизми е в най-голямо количество. Има такива, които са резистентни на конвенционалната терапия, която обикновено се изписва за дисбактериоза. В нормалното изследване са изписва само „наблюдават се анаероби“ и се изписват медикаменти, които могат да не са ефективни към дадените микроорганизми. С генетичното изследване това се избягва. С нашите препоръки за терапия се отива при гинеколога и обикновено той се съобразява с тях“, отбелязва специалистът на „Александровска“ болница.

Препоръката на д-р Коевски е ако при един от двамата партньори се установи проблем, то и двамата да се изследват – „Хубаво е и двамата да си направят изследване по простата причина, че в около 20% от случаите мъжът е здрав преносител на даден микроорганизъм и става пинг-понг ефект“.

 

Какво още споделя днешният гост  на предаването „Club здраве“ вижте тук:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com