Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За връзката между диабета и остеопорозата

15 ноември 2023, 12:22 часа

Каква е връзката между диабета и повишеният риск от костни фрактури в резултат на остеопороза е темата, върху която поставяме фокус в настоящия епизод на предаването "Club здраве" с водеща Радина Василева.

При болните с диабет тип I рискът се повишава приблизително 6 пъти, а при пациентите с диабет тип II той е 2 пъти по-голям в сравнение с хората без захарен диабет.

По данни на Международната фондация по остеопороза (МФО)  се регистрират по 150 фрактури в резултат на остеопороза. Повече от 420 000 българи страдат от крехки кости, като 80.4% от тях са жени, а 19.6% – мъже.

От друга страна диабетът се превръща в епидемия, като в България от него страдат около 500 000 души, като 40% от тях не знаят, че са болни.

Данните показват, че след 50-годишна възраст една от всеки три жени и един от всеки пет мъже ще получи най-малко една фрактура вследствие на чупливост на костите. Рискът от бедрена фрактура през живота на жената е по-голям от опасността от развитие на рак на гърдата, на ендометриума и на яйчниците взети заедно.

В следващите минути подполковник д-р Весела Михнева, която ръководи Метаболитното отделение в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Военно-медицинска академия, отговаря на въпроси като:

защо пациентите със захарна болест са предразположени към крехки кости; какво представлява остеопорозата, защо е социално значимо заболяване, какви са рисковите фактори и как се поставя диагнозата; Ако имаш диабет, значи ли това, че задължително ще развиеш и остеопороза; Кои други заболявания повишават риска от остеопороза; както и дава ценни съвети относно профилактика, превенция и полезни храни за тези болни.

Вижте цялото интервю тук:

Радина Василева
Радина Василева Отговорен редактор
Новините днес