Проф. Каяхан Улуч за борбата с невромускулните заболявания

7636
Проф. Каяхан Улуч за борбата с невромускулните заболявания
Снимка: Клуб здраве

Международно признатият специалист в областта на невромускулните заболявания и член на Борда на директорите на Турската асоциация по неврология проф. Каяхан Улуч е специален гост на предаването „Клуб здраве“.

Тъй като масово хората в България не са наясно какво точно се крие зад понятието „невромускулни заболявания“ първо трябва да познаваме нервната система. Най-общо, тя може да се раздели на две: централна нервна система, която се състои от главния и гръбначния мозък и периферна, която включва нервите и мускулите. Специалността на професора се занимава именно с нервите, мускулите и връзките между тях, което включва и невромускулните заболявания.

Тъй като в графата „невромускулни заболявания“ влиза изключително широк спектър с доста сходна симптоматика, подробното снемане на анамнеза е ключово. Именно посредством него специалистите могат да се ориентират откъде произтича проблемът – дали от нервите, от мускулите или от връзката между двете. „Първоначално в зависимост от симптомите могат да ми дойдат наум много възможни диагнози, но впоследствие в зависимост от историята на пациента и прегледа ограничаваме тези възможности. След това обикновено използваме допълнителни диагностични методи, за да поставим окончателна диагноза. Понякога те включват кръвни изследвания, електрофизиологични и генетични тестове. С всички тези инструменти се стремим да съберем възможно най-много информация за заболяването“, посочва специалистът от болница "Аташехир" на Acıbadem Health Group.

Разбира се, за да се случби всичко това се изискват много опит и практика. „Да поддържаш високо ниво не е лесно. Необходимо е да продължиш постоянно да четеш и да се учиш, което аз правя и до днес. Трябва постоянно да усъвършенстваш знанията си, да се вълнуваш като ученик и да обичаш професията си – тогава и шансовете за успех са много високи“, отбелязва скромно проф. Улуч.

Кои са основните оплаквания на пациентите с невромускулни заболявания, при кои от тях за поставянето на диагнозата се използват и генетични изследвания, както и колко време след терапията се постига търсеният ефект – вижте във видеото тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com