Националната кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ поставя фокус върху навременното диагностициране на хроничната венозна болест

3131
Националната кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ поставя фокус върху навременното диагностициране на хроничната венозна болест
Снимка: Клуб здраве

Съвместната инициатива на БНДСЕХА и venite.bg продължава до септември и включва безплатни профилактични консултации за ХВБ

За пета поредна година през април месец започна Националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“. Тя се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) съвместно със сайта venite.bg. Своя поход продължава и инициативата „Пътешествие с мисия“, чийто #ОтборСМисия избира по-активен начин на живот като профилактика на хроничната венозна болест.

В следващите минути в „Club здраве“ водещата Радина Василева разговаря със специалиста по съдова хирургия към Клиниката по съдова хирургия на болница Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, д-р Николай Вълчев за усложненията, които могат да се появят при ненавременната диагностика на разширени вени и начините за лечение и превенция.

В рамките на кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ и тази година ще се проведат безплатни профилактични консултации при съдови хирурзи в цялата страна. За всички издания на кампанията досега над 4000 души са се възползвали от тях. Само през 2022 г. са прегледани над 1500 души или с 20% повече от предходната година. С ХВБ са диагностицирани 15% повече пациенти в сравнение с 2021 г. Установено е, че 61% от прегледалите се са със симптоми на ХВБ с история от 1 до 5 години, а 50% не са се лекували медикаментозно до момента. Тревожен е и фактът, че се наблюдава подмладяване на заболяването, като нараства делът на хората на по-млада и средна възраст, диагностицирани в началните стадии на ХВБ. Хубавата новина е, че благодарение на кампанията все повече хора разбират, че ранната диагностика и адекватното лечение имат огромно значение. Чрез тях може да се намали рискът от прогресия и усложнения на така разпространеното заболяване.

Особено полезни за всеки, загрижен за здравето на краката си, са новите видео материали на уебсайта venite.bg от рубриката „Мит или истина за ХВБ“.

Тази година в рамките на кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ от май до септември включително продължава успешната инициатива „Пътешествие с мисия“. В своята Фейсбук група тя предизвиква хората да се движат повече и да споделят извървените си крачки с цел поощряване на активния начин на живот, като така се превърнат във вдъхновен #ОтборСМисия. Новото е, че всеки месец в социалните мрежи на инициативата ще бъде оповестяван участникът, който е извървял и споделил най-много крачки за съответния месец. Той ще бъде удостоен с титлата #ПътешественикНаМесеца.

Вижте целия разговор по темата с д-р Николай Вълчев тук:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com