Новият кабинет - още и още от същото (Коментар)

Още от автора

Още и още от същото. Нищо ново. Подписаните приоритети за управление и Коалиционното споразумение на Борисов, Сидеров, Симеонов и Каракачанов ни връщат повече от десет години назад. Преди години ни управляваше т.нар. Тройна коалиция. Сега е четворна. В Интернет я определиха като ОПГ – Обединени патриоти и ГЕРБ, а шеговитата игра на думи е, че това е и абревиатурата за „организирана престъпна група“.

ГЕРБ и Патриотите се сглобиха след двадесетина дни на преговори. Разбира се, тайни, оприличавайки пазарлъците си на коалиционните преговори в Германия от края на 2013 г. По това време Християндемократичният съюз, социалдемократите и Християнсоциалният съюз договаряха почти два месеца, но... публично по всяка тема и се отчитаха пред медиите.

Преговорите между ГЕРБ и Обединените патриоти приключиха с подписването на Коалиционно споразумение, предхождано от 21 страници споразумение за Приоритетите на управлението. Президентът Радев незабавно връчи на мандата за съставяне на 96-тото правителство на България.

Формално в България нищо не се променя. „Продължаваме неотклонно по пътя на евроатлантическата интеграция“. А самата интеграция започна още на първия ден на 44-тото Народно събрание, когато атакистите и самият Сидеров станаха тържествено прави на Химна на Европейския съюз...

Всичко, дори основните предизборни трикове на Атака, примерно проблемът с емигрантите – "канибалите", "диваците", "отвратителните, долнопробни примати", както доскоро ги наричаше потъналата в тишина вече бивша депутатка от "Атака" Магдалена Ташева, ще бъде решавано "със съвместните усилия на всички засегнати страни". Разбирай – Европейския съюз.

Не само това! Даже в Шенген ще влизаме, според подписаните от Сидеров, Симеонов и Каракачанов приоритети. Шенген обаче изглежда по-малкият проблем на част от тях. Видимо от споразумението, интеграцията и ангажираността на България с каузите на НАТО остава. Сидеров се подписа под това, че „България е „активен и надежден член на НАТО и ЕС“. Очевидно базите на Алианса вече не са чак толкова голям проблем за него. Не само, че не са, ами дори се предвижда увеличение на разходите за отбрана до 2% от БВП в края на мандата.

Патриотите, в частност Валери Симеонов, вече не виждат проблем в облепянето на жилищни сгради със стиропор, наричано популярно в медиите „саниране“. То вече не е „безобразно разпореждане с обществени средства от държавния бюджет“. Той подписа с Бойко приоритет за „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и увеличаване на финансовия ресурс по тази програма“. Симеонов вече не смята, че се санират "коптори, които не са достойни за кочини даже, в които живеят цигани"...

Очевидно е, че Евразийският завой на североизток, поне според подписаното споразумение и приоритетите за управление до 2021 г., се отлага. Тук обаче свършват добрите новини. Започват лошите. Сред тях е това, че промени не се предвиждат.

Договарящите се възприеха слогана „България над всичко“ и се спазариха за узаконяване на „частните структури за противодействие на конвенционачната престъпност“... Помните ли ДОТ-а? Преди време писах за тях: доброволните отряди на трудещите се възникват като групи в помощ на милицията по границите някъде през 1947. Приписват им се немалко престъпления. По-късно, в началото на 60-те, те са трансформирани в ДОТ. Акцентът върху заплахата от Турция е очевиден – тук т.нар. патриоти и ГЕРБ са единодушни с президента. Но пък дума не става за политическата намеса и икономическата зависимост от Русия. Това е тема-табу. Толкова е забранена, че вече някоя седмица поред България мълчи по въпроса за установената от Европейската комисия злоупотреба с монополно положение от страна на руско газово дружество и несправедливата ценова политика на руски концерн, от която засегната е и нашата страна, наред с Естония, Латвия, Литва и Полша. И президентът, и служебният премиер, и канещата се да управлява Четворна коалиция мълчат по темата. А става дума за милиарди левове, изтекли към Русия. Възможните подходи са два – да поискаме като Полша съдебни действия или да поискаме, на база на констатираната злоупотреба, компенсации, които да имат реален ефект върху българската икономика. Тишина! Готвещата се да упрявлява коалиция мълчи по въпроса. Мълчат БСП и президентът. Мълчи Герджиков. А масрафът го плаща данъкоплатецът.

Както вече казах – още от същото.

Толкова е от същото, че чак ни върнаха в далечната вече 2005 г. Управляващата тогава Тройна коалиция успя да предизвика поредица от протести, кулминирали в сблъсъци с полицията. Тройната коалиция бе формирана на принципа 3:5:8 и се ръководеше от коалиционен съвет. По формулата на тройната коалиция НДСВ и ДПС бяха в паритет спрямо БСП в Министерския съвет. Сегашната коалиция ОПГ ще се ръководи от политически (коалиционен) съвет, който ще бъде в паритет 3:3 – трима представители от ГЕРБ и по един от т.нар. патриотични партии. Решенията в коалицията, която се кани да управлява пълен мандат, ще се вземат именно в този Политически съвет - подобно на Тройната коалиция.

Всичко това прочитаме в двата фундаментални документа на задаващата се нова власт – Приоритетите за управление и подписаното на тази база Коалиционно споразумение.

Нито дума обаче за ограничаване на възможността за преразпределяне, а от там и злоупотреба с публични средства и еврофондове както на централно, така и на местно ниво. Възможността да се преразпределят огромни суми от тези средства е основният генератор на корупция. Съдейки по подписаните приоритети – обемът на държавната администрация и количеството на разходваните и преразпределяни средства не само, че не се променя, но и расте. Това ще доведе до ръст на корупцията. Още една прилика с Тройната коалиция…

Затова ви казвам – още от същото. По много. А Борисов отново ще излезе целият в бяло, обезличавайки, подобно на Реформаторския блок и коалицията на т.нар. Обединени патриоти.

Да им е сладък престоят във властта.