Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Балансът между работа и личен живот: Проучване показва предпочитания на работници

12 февруари 2024, 11:23 часа • 3412 прочитания

Ново проучване, проведено от Центъра за изследване на благосъстоянието на Оксфордския университет, установи, че когато става дума за насърчаване на положителна работна среда, намаляване на стреса и повишаване на устойчивостта на служителите, гъвкавостта е един от най-ефективните и най-желаните елементи, необходими за създаване на здравословен баланс между работа и личен живот. Проучването установява също, че индивидуалните интервенции за психично здраве, включително курсове за съсредоточеност или приложения за благосъстояние, не са допринесли наистина за служителите и че по-широкомащабната подкрепа и по-съпричастните управленски практики имат по-благоприятно въздействие, предава Euronews.

„Нараства консенсусът, че организациите трябва да променят работното място, а не само работника“, коментира д-р Уилям Флеминг, научен сътрудник в Центъра за изследване на благосъстоянието към Оксфордския университет и автор на изследването. Тези данни са свързани с отделно проучване, което установява, че след пандемията 72 процента от жените дават приоритет на целта и баланса в работата и търсят гъвкавостта, която улеснява това.

Големият дебат

Още: Доклад на ООН: Гъвкавото работно време е полезно за бизнеса

Организациите, които подпомагат гъвкавите работни договорки, са отчели скок в производителността и ефективността на служителите, става обаче все по-очевидно, че много работодатели се отказват от гъвкавите работни договорки и прибягват до наблюдение на служителите, за да следят присъствието в офиса. В Обединеното кралство служителите в консултантската фирма EY се наблюдават от старши служители чрез въвеждане на карта с плъзгане, за да се гарантира спазването на насоките за хибридна работа на компанията, които изисква от работниците да бъдат в офиса определен брой дни в седмицата.

Meta и Citigroup също са инициирали мониторинг на присъствието на служителите чрез въртяща се преграда на входа, за да определят кой влиза в офиса и колко често го прави. Междувременно в САЩ Bank of America изпрати писмено предупреждение до служителите си, за да подчертае, че присъствието им в офиса е задължително. Тези „образователни писма“ предупреждават, че неспазването на заповедите за връщане в офиса ще доведе до дисциплинарни действия.

Гъвкаво работно време – как?

В ЕС законодателството дава на всички работещи родители на деца до осемгодишна възраст правото да поискат гъвкави условия на работа, както и на полагащите грижи също да поискат гъвкави условия на труд. Отделни държави в рамките на ЕС също са приложили законови права на национално ниво, което позволява на работниците да поискат гъвкави работни условия. Това включва Австрия, Латвия, Португалия, Румъния, Словакия и Испания, които приемат ново законодателство относно правото на дистанционна работа в началото на пандемията. Ирландският Закон за баланса между професионалния и личния живот и други разпоредби от 2023 г. означава, че работодателите трябва да предоставят подробна причина, ако отхвърлят молба за гъвкави условия на труд.

Проучването може да прочетете тук: Резултати за благосъстоянието на служителите от интервенции за психично здраве на индивидуално ниво

Още: ЕП прие нови правила за отпуск по бащинство и гъвкаво работно време

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес