Каква форма има нашата Вселена?

14995
Каква форма има нашата Вселена?
Снимка: iStock

Вселената е наистина огромна, но учените имат доказателство за това какво всъщност представлява.

Поради това, че е трудно човек да си представи размера на Вселената, която всъщност е безкрайна, може да изглежда, че тя няма определена форма. Но тя все пак има такава, казват учените, макар че откритието им може да ви изненада, пише Live Science.

Гигантско нищо. Огромни петна от празнота разкъсват Вселената

Ново изследване на международен екип учени предполага, че гигантски региони във Вселената, които не съдържат галактики, може да са отго...

Ключови цифри като реликтовото лъчение, останало от Големия взрив, скоростта на разширяване на Вселената на различни места и как тя „изглежда“ от различни ъгли, показват, че Вселената не само наистина е безгранична, но и плоска.

Астрофизикът Дейвид Спергел от Принстънския университет (САЩ) изучава формата на Вселената в продължение на десетилетия. Той е установил нередности в космическия микровълнов фон – светлина, останала от Големия взрив.

Според учения количеството положителна и отрицателна енергия в плоската Вселена е абсолютно еднакво и следователно се компенсират взаимно. Ако Вселената имаше кривина, тогава единият вид енергия би бил по-голям от другия, но това не се наблюдава. Съответно измерванията на космическия микровълнов фон показали, че Вселената е едновременно безкрайна и плоска.

„Плоската Вселена съответства на вселена с нулева енергия“, казва Спергел.

Спергел също смята, че Вселената е плоска, и поради много бързото си разширяване. Тъй като първоначално е била компактна концентрация материя, която в крайна сметка се е разширила на огромни разстояния с невероятни скорости, този процес е накарал Вселената да стане плоска или възможно най-близо до плоска.

Краят на всичко: Как може да изчезне нашата Вселена?

Нашата Вселена се е появила преди 13,8 милиарда години в резултат на Големия взрив. Поне така твърди най-популярната теория за създаван...

Друго доказателство, че Вселената е плоска, се крие в концепцията за критична плътност. Например учените от Технологичния университет Суинбърн, Австралия, смятат, че ако Вселената е плоска, тогава имайки критична плътност, тя ще спре да се разширява едва след невъобразимо количество време. Тоест съществува определен предел от плътност, който не позволява Вселената да бъде извита и да приеме формата на сфера.

Ако тя имаше такава форма, тогава под въздействието на собствената си гравитация тя просто би се свила до първоначалното си състояние или би изчезнала напълно. Това ще означава Голямо свиване (в противовес на Големия взрив) и тези, които се придържат към такава теория, смятат, че нашата Вселена я очаква точно такъв край.

Но учените, въз основа на измервания, са установили, че нашата Вселена има плътност малко под критичната стойност, което означава, че тя все пак е плоска и освен това ще се разширява безкрайно. Освен това някои изследователи предполагат, че доказателство за плоскостта на Вселената е, че тя „изглежда“ еднакво от всеки ъгъл.

Резултатите от други изследвания показват, че Вселената действително е плоска, въпреки че грешката в изчисленията може да е 0,2%. Тоест в рамките на статистическата грешка нашата Вселена е плоска и безгранична.

Наскоро учени се опитаха да тестват теорията на относителността на Алберт Айнщайн в мащаба на Вселената. Оказва се, че има някои странности, които са трудни за обяснение.

Физици призовават да се "закрие" тъмната материя

Група учени смятат, че наличието на галактики с прегради показва, че традиционният космологичен модел и стандартната теория за гравитац...

Освен това се появи теория, според която Големият взрив не е началото на Вселената.

ОЩЕ: Зоната на здрача: Огромен обект се крие „зад гърба“ на нашата Галактика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос