Краят на всичко: Как може да изчезне нашата Вселена?

21071
Краят на всичко: Как може да изчезне нашата Вселена?
Снимка: iStock

Нашата Вселена се е появила преди 13,8 милиарда години в резултат на Големия взрив. Поне така твърди най-популярната теория за създаването на света. После започнала да се разширява, материята в нея започнала да изстива и се появили първите звезди и галактики.

Но Вселената все още се разширява и учените смятат, че зад този процес стои мистериозна тъмна енергия. Но може ли да се случи толкова мащабна катастрофа, че Вселената да изчезне? Учените смятат, че това може да се случи, и то много по-рано, отколкото всички предполагат. Изданието New Atlas е събрало 5 популярни теории, които говорят за това как и кога нашата Вселена може да изчезне. Всички тези хипотези имат връзка с Големия взрив, тъй като това наистина ще бъде Голямата смърт.

Голямото замръзване

Една от теориите за смъртта на Вселената, наречена Голямото замръзване (Big Freeze), предполага, че тъмната енергия вечно ще допринася за разширяването на Вселената. Но в крайна сметка я очаква бавна смърт, която ще се проточи в период от време, който дори е трудно да си представим. Според теорията този невъобразим брой години може да бъде представен като единица, последвана от 100 нули.

В течение на няколко трилиона години звездите и галактиките ще започнат да изчезват, когато стигнат до края на своето еволюционно развитие. Газът и прахът в резултат на разширяването на Вселената ще станат толкова разредени, че ще престанат да образуват облаци със звездообразуване и съответно няма да се появяват нови звезди.

След около 100 трилиона години в Космоса ще останат само бели джуджета, неутронни звезди и черни дупки. След брой години, които може да бъдат представени като единица, последвана от 43 нули, в Космоса ще останат само черни дупки. Но и те не са вечни и след още известно количество години, които могат да бъдат представени като единица, последвана от 100 нули, черните дупки също ще изчезнат поради лъчението на Хокинг.

След около 1 гугол години, след като всички черни дупки също изчезнат, Вселената ще навлезе в последната си епоха – Тъмната ера. Светлината и материята ще бъдат далечни спомени, а останалите свободни частици ще живеят възможно най-самотното съществуване, като рядко ще имат шанса да се доближат на една светлинна година една от друга, камо ли да си взаимодействат. 

След това никога нищо повече няма да се случи във Вселената и нищо друго няма да се появи. Ще настъпят пълен мрак и студ за вечни времена.

Големият разрив

Друга теория, наречена Големият разрив (Big Rip), казва, че смъртта на Вселената ще дойде много по-рано. Според тази теория тъмната енергия не само ще разшири Вселената, но в крайна сметка ще разкъса самата материя. Теорията за Големия разрив разказва, че разширяването на Вселената ще доведе дотам, че в определен момент гравитационните и електромагнитните връзки между звездите и галактиките ще започнат да се разпадат.

Галактичните купове ще започнат да се разпадат, след това същото ще се случи със самите галактики, а звездите ще се отправят на свободно плаване из космическите простори. По-късно от звездите ще избягат техните планети. Разрушителните събития, по време на които всички звезди и планети ще бъдат унищожени, ще доведат до това материята да се разкъса на части и в крайна сметка да изчезне самата тъкан на пространство-времето.

Според тази теория смъртта на Вселената ще настъпи след 22 милиарда години. Но най-интересното е, че смъртоносната развръзка ще дойде само няколко месеца след като изчезне Слънчевата система. А самата Земя ще се разруши само половин час преди Големия разрив, който ще завърши с изчезването на всички атоми.

Голямо хрускане

Когато обсъждат вероятни сценарии за смъртта на Вселената, много учени са склонни към първите два варианта. Но има теория, наречена Big Crunch (Голямото хрускане или Голямата криза), която казва, че Вселената може да се върне отново в първоначалното си състояние, тоест ще се свие до невероятно малък размер.

Според тази теория гравитационните сили ще надделеят над силите на разширяване на Вселената и тя ще започне да се свива. Първо ще се слеят галактичните купове, след това – самите галактики, и след това – всички звезди. И през цялото време температурата във Вселената ще се повишава, докато останалите звезди станат толкова горещи, че просто ще се изпарят.

През последните няколко минути от живота на Вселената в нея ще стане толкова горещо, че атомите ще се разпаднат и ще бъдат привлечени в черни дупки, които ще запълнят почти цялото останало пространство. И накрая цялата материя ще се свие в малка точка, каквато е била преди Големия взрив.

Привържениците на тази теория смятат, че подобни събития ще започнат след няколко милиарда години. Но някои от тях твърдят, че подобен процес на свиване ще започне още след 100 милиона години. Във всеки случай целият процес на превръщането на огромното пространство в нищо ще отнеме приблизително 1 милиард години.

Големият отскок

Още една теория е много подобна на предишната хипотеза. Единствената разлика е, че теорията, наречена Голямото отскачане (The Big Bounce), казва, че дори смъртта на Вселената да дойде под формата на пълно свиване до много малко състояние, това няма да е краят.

Учените смятат, че в този случай ще настъпи нов Голям взрив и Вселената ще започне да се разширява отново, изпълвайки се с всичките си съставни обекти. Според тази теория смъртта на Вселената и нейното прераждане ще бъдат безкрайна поредица от събития.

Голямото мляскане

Тази теория може да е най-смущаващата от целия списък, тъй като смъртта на Вселената може да настъпи буквално всеки момент. Тази теория се нарича Хипотезата за фалшивия вакуумен разпад, или Голямото мляскане (The Big Slurp).

За да разберем най-добре теорията на фалшивия вакуумен срив, първо трябва да разберем Хигсовото поле, което се разпростира във Вселената. Подобно на електромагнитно поле, то варира по сила според потенциала си. Истинският вакуум съществува дотогава, докато Вселената е в най-ниското си енергийно състояние, в който случай теорията на фалшивия вакуум е без значение. Ако вакуумът не е в най-ниското си енергийно състояние обаче, той може да премине чрез тунелен преход в по-ниско енергийно състояние. Процесът се нарича вакуумно разпадане. Това има потенциала да промени фундаментално нашата Вселена – при по-дръзки сценарии дори различните физически константи може да имат различни стойности, което засяга основите на материята, енергията и пространство-времето. Също така е възможно всички структури да бъдат унищожени едновременно, без никакво предупреждение. Изследванията на частица, подобна на Хигс бозона, подкрепят теорията за фалшивия вакуумен колапс след милиарди години.

В такъв случай една малка точка в пространството, която преминава в състояние на по-ниска енергия, ще доведе до разрушаваща вакуума вълна, която ще се движи със скоростта на светлината и ще унищожи всичко по пътя си. Хората на Земята дори няма да могат да видят това до момента, в който тази вълна връхлети върху нашата планета.

Учените смятат, че в един от сценариите за развитие на изброените събития Земята и целият живот няма да бъдат унищожени, но ще им се наложи да живеят в условия на напълно различни закони на физиката. Но в най-лошия случай цялата материя ще бъде унищожена.

Някои учени смятат, че подобно развитие на събитията е практически невъзможно, други казват, че това може да се случи след милиарди години, а трети твърдят, че вече живеем в нова физика и това вече се е случило. В същото време полето на Хигс може да е по-стабилно, отколкото си мислим, и подобна смърт на Вселената да е невъзможна.

Космическа несигурност

Всяка описана възможност се основава на много проста форма за уравнението на състоянието на тъмната енергия. Но както е известно, познанието в областта на тъмната енергия е много малко. Ако теорията за инфлацията (теория на експоненциално разширение на пространството в ранния етап на Вселената) е вярна, то в първите моменти след Големия взрив Вселената е преминала през фаза, доминирана от различна форма на тъмна енергия.

ОЩЕ: Кой създаде тъмната материя и тъмната енергия?

Инфлацията обаче е приключила, което показва, че съществува уравнение за състоянието на тъмната енергия в настоящето, което е много по-сложно от възприетите дотогава. Възможно е то да се промени отново, което да доведе до събитие с последствия, изключително трудни за предвиждане. Тъй като природата на тъмната енергия и тъмната материя остават загадъчни, дори хипотетични, възможностите за тяхната роля във Вселената са неизвестни.

Наблюдателни ограничения

Изборът между тези съперничещи си сценарии се извършва чрез „претегляне“ на Вселената. Пример за това е измерването на относителния принос на материята, радиацията, тъмната материя и тъмната енергия към критичната плътност на Вселената. Съперничещите си теории се оценяват спрямо данните за галактични купове и далечни свръхнови, както и за нееднородностите, наблюдавани в космическия микровълнов фон.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Вселената може да спре да се разширява "удивително скоро"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

НАСА тества змия робот, която ще търси извънземни (ВИДЕО)

Мощна магнитна буря удари Земята

Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

Магнитни бури за седмицата 25-31 март 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

От втори опит: Американка, беларускиня и руснак излетяха заедно в Космоса (ВИДЕО)

В последния момент отмениха изстрелването на ракета „Союз“ (ВИДЕА)

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос