Цветан Василев все пак се яви в сръбския съд, придружен от голяма охрана

2916
Цветан Василев все пак се яви в сръбския съд, придружен от голяма охрана
Снимка: БГНЕС

Издирваният банкер и обвиняем по делото за източване на КТБ Цветан Василев се появи на разглеждането на екстрадицията си в белгардския Висши съд с голяма охрана.

На заседанието в края на февруари Василев не се яви, като беше представен болничен, че е болен от грип. Така делото беше отложено за днес.

Цветан Василев не спира – разкри подробности за "Водстрой"

Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката. И за това има подавани толкова много сигнали, че...

Докато охраната на Василев избутваше събралите се журналисти, той отговори на въпроса на националната телевизия - какво ще пледира. 

"Това, което пледирам от година и половина", заяви банкерът и влезе в съда.

Преди повече от година и половина банкерът Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия, съобщава още БНТ, позовавайки се на свои източници в Белград.

Белград обаче е отказал да даде политическо убежище на българския финансист с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС. 

От сръбски журналисти в Белград става ясно, че Василев е поискал и сръбско гражданство.

Цветан Василев може и да не дойде пред българския съд, Чобанов защити Пеевски за КТБ

Днес, 24 февруари, на практика започна процедурата за евентуална екстрадиция на банкера Цветан Василев. Той за пръв път ще се появи пре...

Сърбия не екстрадира свои граждани.

Днес Василев трябва да представи своите мотиви по искането на българските власти за екстрадирането му.  

Той е обвинем по фалита на Корпоративна търговска банка в присвояване в особено големи размери - на 206 млн. лева, представляващо особено тежък случай. 

Преди близо година Висшият съд разреши екстрадирането на банкера. Адвокатите му обжалваха пред апелативната инстанция с мотива, че е нарушено правото на защита. Доводите им бяха уважени. Затова Висшият съд ще започне процедурата отначало. Последна дума, според законодателството на Сърбия обаче, има министърът на правосъдието.

Има голяма опасност Василев въобще да не се изправи пред българското правосъдие. Дори съдът на две инстанции да разреши екстрадиция, разрешение трябва да има и от правосъдния министър. В Сърбия предстоят предсрочни избори и за известно време няма да има правосъден министър. От друга страна до юли тази година прокуратурата трябва да внесе обвинение срещу Василев – иначе изтича давността. На всичкото отгоре заседанието на съда в Белград е секретно т.е. информация реално може да дадат само Цветан Василев и адвокатите му.

Бивш синдик на фирма на Василев говорел пред ЕК за натиск в стил 90-те

"В тези срещи, участниците многократно обсъждаха развитието на производството по несъстоятелността върху КТБ и начина на разпределение,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com