Цветан Василев може и да не дойде пред българския съд, Чобанов защити Пеевски за КТБ

4778
Цветан Василев може и да не дойде пред българския съд, Чобанов защити Пеевски за КТБ
Снимка: БГНЕС

Днес, 24 февруари, на практика започна процедурата за евентуална екстрадиция на банкера Цветан Василев. Той за пръв път ще се появи пред Белградския съд – първа инстанция. Банкерът се явява пред съда, защото на втора инстанция беше решено, че са му нарушени правата за защита. Припомняме, че съдът в Белград даде зелена светлина за екстрация на първа инстанция.

Всъщност опасността Василев въобще да не се изправи пред българското правосъдие е много голяма. Дори съдът на две инстанции да разреши екстрадиция, разрешение трябва да има и от правосъдния министър. А в Сърбия предстоят предсрочни избори и за известно време няма да има правосъден министър. От друга страна до юли тази година прокуратурата трябва да внесе обвинение срещу Василев – иначе изтича давността. На всичкото отгоре заседанието на съда в Белград е секретно т.е. информация реално може да дадат само Цветан Василев и адвокатите му.

Прокуратурата разсмива - чистачката била виновна за хвърлените документи за КТБ

Бързо-бързо прокуратурата се разшета и намери виновния за изхвърлените документи, свързани с КТБ. Това била чистачката - според проверя...

Пред Нова телевизия председателят на Временната комисия за КТБ Десислава Атанасова коментира, че докладът на AlixPartners е в секретната секция на Народното събрание само на английски език. На директен въпрос кой открадна парите и ще лежи ли някой за това, Атанасова повтори, че мажоритарният собственик т.е. Цветан Василев и акционерите са основните виновници. ГЕРБ няма нищо общо с Василев, добави Атанасова и не се съгласи, че наградата за "Мистър Икономика", връчена от Цветан Цветанов на Василев е политическа подкрепа. Това е конкурс на Асоциацията на българските банки, добави Атанасова. Всъщност конкурсът "Мистър Икономика", спечелен от Цветан Василев през 2011 година, се организира тогава от в. "Стандарт" и сп. "Икономика". Точно тогава Василев беше награден от Цветан Цветанов.

По темата се изказа и бившият финансов министър Петър Чобанов, по чието време фалира КТБ. Той още не се е запознал с доклада на AlixPartners, но колеги му казали, че документът доказва тезата за фирмите-бушони и как са вземани кредити без никакво обезщетение. Относно твърдението на Цветан Василев, че Делян Пеевски чрез свързани фирми е взел 150 млн. лева кредити, Чобанов коментира, че дори да не са върнати, те са 3% от кредитния портфейл и не може да бутнат банката. Цветан Василев разглежда активите на банката като свои, смята финансовият министър. Така е организирал цялата структура г-н Василев, че парите да не могат да бъдат проследени и да няма обезпечаващ актив, добави Чобанов.

Питайте ДСБ защо имат толкова пари в КТБ, настоя бившият финансов министър. При актуализацията на списъците на синдиците се оказа, че ДСБ има почти 2,5 млн. лева в КТБ.

Докладът за КТБ е в парламента, AlixPartners иска само депутатите да го видят

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати в деловодството на Народното събрание изготвения от AlixPartners Services UK LLP докл...

Чобанов направи разлика и между държавната помощ за Първа инвестиционна банка и липсата на такава за КТБ. ПИБ беше под ликвидна атака, а при КТБ говорим за пирамида, е тезата на бившия финансов министър и настоящ депутат на ДПС.

Готови сме да разкрием тайната на доклада на AlixPartners, ГЕРБ вече го предложи и ще го предложи официално в парламента, завърши Атанасова. Тя беше подкрепена от Чобанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com