Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов - с европейска заповед за разследване

01 август 2019, 15:20 часа • 24056 прочитания

Специализираната прокуратура издаде европейска заповед за разследване на територията на Франция по казуса "TAD Group".

В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на "TAD Group", във връзка с факти, относими по предмета на доказване, съобщават от Специализираната прокуратура.

Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта.

Припомняме, че вчера (31 юли) прокуратурата обяви, че има връзка между сайта за разследваща журналистика "Биволъ" и фирмата TAD Group по отношение на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщиха от държавното обвинение по време на брифинг с журналисти. Собственикът на TAD Group Иван Тодоров, за когото има повдигнато обвинение за кибертероризъм, не съдейства по никакъв начин на разследването. Не е предоставил и паролите, в рамките на които да бъдат разшифровани компютърните конфигурации при извършеното претърсване. В рамките на проведеното разследване са иззети множество компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети и сървъри, поясниха още от прокуратурата.

Според държавното обвинение, че към момента доказателствата могат да бъдат анализирани и съдържат свидетелски показания на служители на фирмата, които дават показания за това, че целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани. Копирани са данните на над 5 милиона и 100 000 български граждани - това са ЕГН-та, различна комбинация от цифри, регистрационни номера на МПС-та и т.н. Тези данни са били копирани и са предоставени на различни сайтове, казват от прокуратурата. Тези данни са били предоставени на сайта "Биволъ", сочат от държавното обвинение.

"Издателите на "Биволъ" - Асен Йорданов и Атанас Чобанов, очакваха прокуратурата да обяви, че имат връзка с фирмата TAD Group по отношение на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП). Според тях беше въпрос на време. Те, както и аз, не сме изненадани по никакъв начин". Това заяви пред Actualno.com адвокат Николай Хаджигенов, който представлява журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов по скандалния случай, при който Стоянов и румънския му колега Атила Биро бяха по следите на аферата "Джи Пи Гейт" и бяха арестувани от МВР при Радомир. След това Стоянов спечели дело за неправомерен арест и сега търси обезщетение от полицията за действията ѝ.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес