Прокуратурата разказа за връзка между "Биволъ" и TAD Group относно хакването на НАП

9499
Прокуратурата разказа за връзка между "Биволъ" и TAD Group относно хакването на НАП
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата твърди, че има връзка между сайта за разследваща журналистика "Биволъ" и фирмата TAD Group по отношение на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщиха от държавното обвинение по време на брифинг с журналисти.

Собственикът на TAD Group Иван Тодоров, за когото има повдигнато обвинение за кибертероризъм, не съдейства по никакъв начин на разследването. Не е предоставил и паролите, в рамките на които да бъдат разшифровани компютърните конфигурации при извършеното претърсване. В рамките на проведеното разследване са иззети множество компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети и сървъри, поясниха още от прокуратурата.

Задържаха собственика на TAD Group на летище София

Задържаха собственика на фирмата за киберсигурност TAD Group Иван Тодоров на летище София, съобщи БНР. Очакваше се при завръщането му ...

Според държавното обвинение, че към момента доказателствата могат да бъдат анализирани и съдържат свидетелски показания на служители на фирмата, които дават показания за това, че целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани. Копирани са данните на над 5 милиона и 100 000 български граждани - това са ЕГН-та, различна комбинация от цифри, регистрационни номера на МПС-та и т.н. Тези данни са били копирани и са предоставени на различни сайтове, казват от прокуратурата. Тези данни са били предоставени на сайта "Биволъ", сочат от държавното обвинение. Тази информация се съдържа в свидетелските показания, не само в експертните справки. Съдържат се данни, че е имало скрит чат през "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на "Биволъ", в рамките на който се казва, че данните от НАП са били предоставени на "Биволъ", излезе от думите на обвинителите. "Става ясно, че са копирани данни на хора на висши ръководни длъжности, както и на една много популярна хазартна игра", заявиха наблюдаващите прокурори.

Имало е определена насоченост към фирмите, чиито данни да бъдат копирани, смята държавното обвинение. Целта на цялата тази дейност е да бъде създадена социална нестабилност, гласи тезата на прокуратурата. От анализа на свидетелските показания може да бъде направен извод, че това е дейност срещу населението, да се всее една нестабилност у хората, да се дестабилизира политическата обстановка в страната, е заключението на прокуратурата.

Самата дейност на Агенцията по приходите към момента е изключително затруднена. Прокурорите уточниха, че обвинението има информация за това, че данните са предоставени на средства за масова информация като BBC, Reuters и други. Осъществено е и посегателство срещу сървъра на "Поливни системи" пред парламента, стана ясно още от изявлението на прокуратурата.

Какво смята за случая с "Биволъ" адвокат, който защитава техен журналист по аферата "Джи Пи Гейт" - научете в този материал! А какво казва самият журналист - вижте в този материал!

Обвиниха в тероризъм търговския директор на TAD Group

Специализираната прокуратура е освободила срещу парична гаранция от 20 000 лв. търговския директор на фирма TAD Group Георги Янков. Във...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com