X
 
 

Прокуратурата разказа за връзка между "Биволъ" и TAD Group относно хакването на НАП

6342 6
photo of Прокуратурата разказа за връзка между "Биволъ" и TAD Group относно хакването на НАП
Снимка: БГНЕС
Прокуратурата твърди, че има връзка между сайта за разследваща журналистика "Биволъ" и фирмата TAD Group по отношение на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщиха от държавното обвинение по време на брифинг с журналисти.

Собственикът на TAD Group Иван Тодоров, за когото има повдигнато обвинение за кибертероризъм, не съдейства по никакъв начин на разследването. Не е предоставил и паролите, в рамките на които да бъдат разшифровани компютърните конфигурации при извършеното претърсване. В рамките на проведеното разследване са иззети множество компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети и сървъри, поясниха още от прокуратурата.

Задържаха собственика на TAD Group на летище София

Задържаха собственика на фирмата за киберсигурност TAD Group Иван Тодоров на летище София, съобщи БНР. Очакваше се при завръщането му ...

Според държавното обвинение, че към момента доказателствата могат да бъдат анализирани и съдържат свидетелски показания на служители на фирмата, които дават показания за това, че целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани. Копирани са данните на над 5 милиона и 100 000 български граждани - това са ЕГН-та, различна комбинация от цифри, регистрационни номера на МПС-та и т.н. Тези данни са били копирани и са предоставени на различни сайтове, казват от прокуратурата. Тези данни са били предоставени на сайта "Биволъ", сочат от държавното обвинение. Тази информация се съдържа в свидетелските показания, не само в експертните справки. Съдържат се данни, че е имало скрит чат през "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на "Биволъ", в рамките на който се казва, че данните от НАП са били предоставени на "Биволъ", излезе от думите на обвинителите. "Става ясно, че са копирани данни на хора на висши ръководни длъжности, както и на една много популярна хазартна игра", заявиха наблюдаващите прокурори.

Имало е определена насоченост към фирмите, чиито данни да бъдат копирани, смята държавното обвинение. Целта на цялата тази дейност е да бъде създадена социална нестабилност, гласи тезата на прокуратурата. От анализа на свидетелските показания може да бъде направен извод, че това е дейност срещу населението, да се всее една нестабилност у хората, да се дестабилизира политическата обстановка в страната, е заключението на прокуратурата.

Самата дейност на Агенцията по приходите към момента е изключително затруднена. Прокурорите уточниха, че обвинението има информация за това, че данните са предоставени на средства за масова информация като BBC, Reuters и други. Осъществено е и посегателство срещу сървъра на "Поливни системи" пред парламента, стана ясно още от изявлението на прокуратурата.

Какво смята за случая с "Биволъ" адвокат, който защитава техен журналист по аферата "Джи Пи Гейт" - научете в този материал! А какво казва самият журналист - вижте в този материал!

Обвиниха в тероризъм търговския директор на TAD Group

Специализираната прокуратура е освободила срещу парична гаранция от 20 000 лв. търговския директор на фирма TAD Group Георги Янков. Във...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Тодор 6 Тодор преди 1 месец Профил на трол?
  Ясно е, че теча на данни от НАП посред лятото се направи с политическа цел. От него полза биха имали опозицията в лицето на БСП и уж "Демократична България". А доколкото знаем, "Демократична България" и Бивол са част от кръга "Капитал" на Прокопиев, така че нещата се връзват.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Незаменимата ГЕРБ Калинка >> Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова е подала декларация за имущество и интереси, според която ШЕФКАТА НА НАП СПЕСТИЛА 272 361 ЛВ. ЗА 1 ГОДИНА, А ДЕКЛАРИРА 123 486 ЛВ. ОТ ЗАПЛАТИ ... Ама това не е от кражби, далавери и рушФФФети, ама никак даже не е !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ама аз на тия проФАНолисти им вЕрвам, ама много им вЕрвам !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ами прозренията на ПроФукатурата да се издадат в сборник със заглавие "Смешките на българското Гестапо !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И как разбаха в Телеграм, като е криптирана програма, какво са си говорили ????
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Чудесно! Сега всички неудобни на властта , които изнасят информация за далаверите им ги вкарайте в кюпа с обвинение за тероризъм и всичко ще си дойде на мястото.