Арестуваният журналист от "Биволъ" ще съди МВР за голямо обезщетение

12394
Арестуваният журналист от "Биволъ" ще съди МВР за голямо обезщетение
Снимка: Биволъ

Ще заведем дело срещу МВР с иск за обезщетение и обезщетението ще е много голямо. Това заяви пред Actualno.com адвокат Николай Хаджигенов, който е юридическият защитник на журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов по случая с ареста на Стоянов заради "Джи Пи Гейт". Хаджигенов не уточни точният размер на обезщетението, но каза, че до седмица-две ще подготви съответният иск.

Припомняме, че заедно със Стоянов бяха задържани още румънският му колега Атила Биро, както и юрист, който е приятел на Стоянов. Става въпрос за жена.

Окончателно: Журналист от "Биволъ" осъди МВР за ареста си по "Джи Пи Гейт"

Журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов окончателно успя да осъди МВР за незаконен арест. Става въпрос за случая, при който Стоянов и р...

Пред Actualno.com адвокат Хаджигенов уточни, че искането за солидно обезщетение е заради факта, че спрямо Стоянов и задържания юрист де факто е приложено изтезание. Жената е стояла часове наред облечена само с тънка рокля, докато накрая един от полицаите я е наметнал с яке. Стоянов и Биро пък са били оковани и седнали в тревата, където е било мокро и студено. Припомняме, че действието се разви през нощта, на 10 септември, край Радомир. Там двамата бяха тръгнали след хора, за които се смята, че са изнесли документи, свързани с "Джи Пи Груп", които може евентуално да докажат дали фирмата е замесена в корупционна схема с държавни служители за източване на еврофондове.

Адвокат Хаджигенов даде и още една подробност за нощта на ареста – че един от полицаите е казал, че няма търпение някой да опита да побегне, за да го простреля в колената.

Юристът изрази горчивина, че всъщност дори с иска за обезщетение "съдим сами себе си". Причината – при осъдителна присъда всъщност плащат данъкоплатците, а не виновните служители. Дори няма дисциплинарно производство срещу някой по този случай, подчерта Хаджигенов. Той добави и, че не знае за съдебен прецедент, при който държавен служител е осъден да плаща заради свое престъпление по служба от този тип. От години опитвам чрез водене на дела да създам такъв, но няма как – "властта умишлено греши, след което местим парите от левия в десния джоб и властта пак греши", подчерта юристът. Според него е напълно в реда на нещата "всеки държавен служител, който е настъпил мотиката, да си носи кръста". Той даде за пример Цветан Цветанов и безбройните случаи, в които бяхме осъдени от Европейския съд по правата на човека заради действията на Цветанов като вътрешен министър.

На изричен въпрос на Actualno.com има ли конкретна законова норма, която не се спазва във връзка с осъждане на държавни служители заради техни грешки, адвокат Хаджигенов отговори, че няма такава норма, но има структура на гражданското право, която позволява регресни процеси т.е. защита на правото на лице, което е понесло пред трето лице някаква отговорност или е било отстранено от него от някакво благо, да претендира обезщетение от едно второ лице, което в материалноправните отношения е отговорно (виновно) пред първото.

Колелото на цензурата в Нова се върти - посоката, изглежда, не

Сътресенията в екипа на Нова телевизия са поредна глава в безкрайната медийна приказка конкретно на тази медия. След новината за това,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика