МВР за полицейски саботаж срещу Кьовеши за 70 млн. евро: То така си беше

8414
МВР за полицейски саботаж срещу Кьовеши за 70 млн. евро: То така си беше
Снимка: БГНЕС

МВР се самопровери за саботажа по разследване за 70 млн. евро на Европейската прокуратура и познайте – няма нарушение. Това става ясно от двата еднакви отговора на Калин Стоянов – министър на вътрешните работи, до депутите Деница Симеонова (ПП-ДБ) и Петър Петров (Възраждане). Още: Кьовеши разкри как МВР е саботирало голямо разследване на Европрокуратурата

Обяснението на полицията

"На 0.9.11.2023г, бе разпространено интервю по една от националните телевизии с европейския главен прокурор г-жа Лаура Кьовеши. В него една от темите, които тя дискутира, беше свързана с проблеми с българската полиция, които Европейската прокуратура има. Това, което заяви г-жа Кьовеши, беше следното, цитирам: "Едно от нашите разследвания беше свързано с договор, и то по голямо дело с щети за 70 милиона евро. Европейските делегирани прокурори са наредили на полицията да извърши претърсване. И познайте какво - полицаите не са влезли във всички офиси в тази сграда. Не са "допуснати" да влязат точно в най-важния офис. Защо? Добър въпрос. Защото подадохме оплакване и разбрах, че сега има дисциплинарна проверки, но трябва да се изясни",  е посочил депутатът. Още: Министър разкри подробности за случая, за който Кьовеши обвини МВР в саботаж

Той допълва: "Oт следващите ѝ думи разбрах, че тя се е срещала с министър-председателя, вицеприемиера и министъра на правосъдието, но не се е срещала с министъра на вътрешните работи във Ваше лице, нито с и.д. Главен прокурор на Република България. Горните твърдения на г-жа Лаура Кьовеши впоследствие бяха препечатани дословно и разпространени в повечето информационни източници у нас и станаха достояние до неограничен кръг лица. Като отговор на горното твърдение, пак в медиите излезе информация, че според главния секретар на представляваното от Вас министерство Живко Коцев ставало дума за със злоупотреби по изпълнение на проект за модернизиране на градски транспорт в Община Враца".

Питането на народния представител е какъв е предметът на това разследване, какъв е този договор, дали той засяга конкретни общини и кои, какви точно са тези щети за 70 млн. евро, по каква причина не са били извършени поисканите процесуално-следствени действия, дали са извършени поисканите от Европейската прокуратура дисциплинарни проверки, а също така какви мерки ще вземе ведомството, за да се предотвратят такива случаи за в бъдеще.

Въпросите на Симеонова са дали МВР има данни за възпрепятстване на разследването, свързано с обществени поръчки за модернизиране на транспорта в община Враца, дали раследващите полицаи са работили по посоченото дело последователно и следвали ли са нарежданията на европейските прокурори за претърсване на всички офиси в сградата на фирмата-бенефициент.

На всички тези въпроси, зададени поотделно от двамата депутати, министър Калин Стоянов е отговорил идентично.

Ето и съществената част от отговора му:

"С Постановление на европейския делегиран прокурор Димитър Беличев по описа на Главна дирекция "Национална полиция" е образувано досъдебно производство. Делото е образувано за престъпление по чл. 248а, ат. 5 във връзка с ал. 2 и ал. 3 от Наказателния кодекс.

В хода на разследването по делото са извършени множество действия, за които своевременно е докладвано на европейския делегиран прокурор.

Същевременно във връзка с постъпили в Главна дирекция "Национална полиция" материали по преписка, инициирана по сигнал на европейски прокурор във връзка с горепосоченото дело, е образувана дисциплинарна проверка, която е приключила без да се съберат доказателства за извършено дисциплинарно нарушение от служители на дирекцията.

С оглед разпоредбата на чл. 198, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс, наблюдаващият прокурор е запознат с поставения от Вас въпрос. Съобразно изразеното несъгласие от негова страна да се разгласява информация, не се предоставят конкретни данни по поставаните въпроси, доколкото същите са относими към хода на разследването".

На фокус: Община Враца

Тъй като няма яснота за подробностите, Actualno.com направи проверка във връзка с проверка на КПКОНПИ на Община Враца, започнала преди 2 години: КПКОНПИ видя корупция за тролеи и електробуси във Враца

В поръчката за 9 тролейбуса, която е по ОП "Околна среда", е посочено, че превозните средства са производство на Energis, Metropolis – MP, който е част от полско-беларуския консорциум BKM Holding. Само че полската компания, която е трябвало да ги достави, се казва ENERGIS SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - така пише в техническата документация. Фирмата "Енергис Сполка" се оказва в ликвидация - а доствчикът всъщност е беларуска компания, ВКМ Холдинг, като моделът на доставените тролеи е OLGERD (вляво на долната снимка е моделът от сайта на ВКМ, вдясно е доставеното на Враца):

Тази поръчка, заедно с още една - за доставка на 13 електрически автобуса, 13 станции за бавно зареждане и една бързозареждаща станция към тях, обаче са на обща стойност 32 млн. евро т.е. не може в случая с европрокуратурата да става въпрос единствено за тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com