Кьовеши разкри как МВР е саботирало голямо разследване на Европрокуратурата

6484
Кьовеши разкри как МВР е саботирало голямо разследване на Европрокуратурата
Снимка: БГНЕС

Полицията в България е саботирала разследване на Европейската прокуратура по голямо дело с нанесени щети на стойност над 70 милиона евро. Това разкри европейският главен прокурор Лаура Кьовеши в интервю за в. "Сега" на 9 ноември, когато посети страната ни.

Попитана дали Европрокуратурата разследва Бойко Борисов по случая „Барселонагейт“, тя заяви, че не може да коментира публично, но разкри подробности от други случаи, включително горепосочения.

Още: Кьовеши разследва ключови инфраструктурни проекти в България за измама с евросредства

Полицията "пропуска" претърсване на важен офис

"Мога да ви кажа, че разследваме сериозни случаи. Те отнемат време, защото в България имаме само 7 делегирани европрокурори със стотици случаи, нямаме достатъчно полицейски служители. В миналото сме имали проблеми с полицията. Ще ви дам пример с едно разследване, свързано с договор – голямо дело с щети за повече от 70 милиона евро. Европейските делегирани прокурори са наредили на полицията да извърши претърсване. И познайте какво? Полицаите не са влезли във всички офиси в тази сграда. Те са пропуснали да влязат точно в най-важния офис“, каза тя пред "Сега", правейки знак за кавички.

"Защо? Добър въпрос. Подадохме оплакване и разбрах, че сега има дисциплинарна проверка, но трябва да се изясни", допълни европейският главен прокурор.

Кьовеши не разкри повече подробности, не стана ясно кога точно е било извършено претърсването и съответно - за МВР под чия власт става въпрос.

Още: Новият кмет на София даде ремонтите в София на европрокуратурата

Проблеми с обществени поръчки

Европейският главен прокурор е видяла проблеми с обществените поръчки у нас. По думите ѝ - съществува навик за предсрочно прекратяване на договорите с процедура за възобновяване за същия проект, което представлява опасност от двойно плащане.

"Проект се възлага на някаква компания, тя започва да строи – път, болница или каквото и да е, а след определен период декларира, че са завършили 40% от строителството. Получават си парите, но всъщност са завършили само 10%. Договорът се анулира и след това се стартира нова процедура. Така че това са пари, които са загубени, но фирмата е на печалба. Такъв тип случаи разследваме", разкри тя, но не каза дали се разследват най-високите етажи на властта.

Снимка: БГНЕС

"Имаме стотици случаи на разследване, някои са с голямо обществено въздействие или са свързани с критична инфраструктура с огромни суми, но повечето сме ги започнали служебно", призна Кьовеши. "Разчитаме най-вече на сигналите, които получаваме от българските граждани, макар невинаги тези сигнали са от нашата компетентност. Разчитаме и много на журналистически разследвания. Бих искала одитните институции да ни изпращат повече информация", добави тя.

Още: Български европрокурор отрече твърденията на Петьо Еврото за месечни подкупи

Повече полицаи за Европрокуратурата у нас

С нов закон, приет тази година, европрокуратурата ще има свои полицаи – 16 на брой. "Чакаме да бъдат назначени и да започнат да работят по случаите", каза Кьовеши.

Тя не потвърди дали офисът ѝ разследва хора и компании, санкционирани по закона "Магнитски". А на въпрос защо не се е срещнала вчера с изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, отвърна, че само 24 часа в България не са ѝ били достатъчни, за да вмести и това в програмата си. "Но чакам и.ф. главен прокурор да дойде на визита в Люксембург", заяви Лаура Кьовеши.

Още: Мартин Владимиров: Кьовеши е запозната с доклада за „Лукойл“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com