КПКОНПИ видя корупция за тролеи и електробуси във Враца

6590
КПКОНПИ видя корупция за тролеи и електробуси във Враца
Снимка: КПКОНПИ

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) проверява Община Враца и общинското дружество за тролейбусен транспорт по повод сигнал за закононарушения при провеждане на две обществени поръчки. Досега КПКОНПИ е установила, че въпросните тролейбуси по договор са полски, но на практика са беларуски. Освен това комисията казва, че може да има данни за корупция при поръчка за електробуси в същата община.

Първата обществена поръчка е за доставка на девет тролейбуса, а втората – за доставка на 13 електрически автобуса, 13 станции за бавно зареждане и една бързозареждаща станция към тях.

Финансирането е от Оперативна програма „Околна среда“, а поръчките са на обща стойност от 32 млн. лева, като двете са спечелени от един и същ изпълнител. 

Прецедент: Поръчката за варненските електробуси потегли към Брюксел и Кьовеши преди финала й

Поръчката за варненските електрически автобуси потегли към Брюксел и европейския прокурор Лаура Кьовеши още преди да е финализирана. И ...

Справка в профила на купувача на общинското дружество „Тролейбусен транспорт“ ЕООД – Враца, сочи, че двете процедури са стартирани през декември месец 2019 година.

В тази за покупка на 9 тролейбуса участниците са само двама: „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД и „Екселор Холдинг Груп“ ЕООД. Втората фирма е отстранена с мотив, че техническото ѝ предложение не отговаря на предварително обявените условия. С първата е сключен договор през август 2020 година за сумата от 10,9 млн. лв.с ДДС.

В съобщението на КПКОНПИ се казва, че тролейбусите са доставени през месец юли тази година. "Според получените данни и постъпилия сигнал, съгласно договора и техническата спецификация към него тролейбусите са производство на полска компания, но в действителност те са произведени от беларуско държавно предприятие, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС", се сочи в официалната информация.   

Справка в договора и приложенията към него сочи, че производител на тролеите е Energis, Metropolis-MP, част от полско-беларуския консорциум BKM Holding.

Втората обществена поръчка е за доставка на 13 електрически автобуса с дълж.12(+/-1) м. и зарядни станции към тях.  

София купува 25 трамвая и 30 тролейбуса за 135,5 млн. лв.

25 нови нископодови съчленени трамвая и 30 тролейбуса с обща прогнозна стойност 135,5 млн. лв. без ДДС купува „Столичен електротр...

За нея се явяват петима участници: фирмите „Авто Инженеринг Холдинг Груп“, „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД и „Екселор Холдинг Груп“ ЕООД, както и два консорциума. Единият е между „Чериът Моторс“ АД и „Хайгър Бус Компани Лтд (Китай). Вторият - между „Кинг Лонг Юнайтед Аутомотив Индъстри Ко (Китай), „Комършъл Веикълс Импортс Лимитид“ (Малта) и „Булавто“ (България).

Петте са допуснати до разглеждане на техническото предложение, но само първата достига до финала, другите са отстранени. Причината е, че не отговарят на изискванията на възложителя. При някои са открити несъответствия с техническите характеристики спрямо тези, които изисква възложителят, като липсващи данни за характеристиките на автобусите, несъответствия между декларирана мощност, дължина, височина, брой седящи места и тези, които са замерени.

С „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ през юли месец тази година е сключен договор на стойност 15 272 731 лв. с ДДС.

Проверката на КПКОНПИ касае и данни за получени неследващи се облаги от длъжностни лица, включително такива, заемащи висши публични длъжности, при избора на изпълнител на поръчките и последващия контрол на доставките. Изискват се документи и се снемат обяснения от длъжностни лица в общината и в общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД“, се казва още в съобщението на Антикорупционната комисия.

Чешка медия пише за новите електробуси, че ще бъдат доставени от китайския производителя Golden Dragon Bus и трябва да изминат над 300 км с едно зареждане. Към тях ще бъдат доставени 13 бавни и 1 бързо зарядно, които ще могат да зареждат едновременно два електробуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com