Прокуратурата: Двама полицаи неглижирали катастрофата на Околовръстното и тръгнали на заден ход

2954
Прокуратурата: Двама полицаи неглижирали катастрофата на Околовръстното и тръгнали на заден ход
Снимка: БГНЕС

Двама полицаи - мъж и жена - са неглижирали фаталната катастрофа на Околовръстния път в София от 25 септември. Те са следвали водача Димитър Любенов, който в момента е обвиняем, но след удара са тръгнали с патрулката на заден ход и са карали назад по локалното платно в продължение на 1 км.

По-късно обаче дежурните трябвало да изпратят на място най-близкия патрул и това бил именно оттеглилият се. Тогава полицаите се отзовали и отишли на мястото на катастрофата, за да предприемат действия.

Френската гражданка, ранена при катастрофата на Околовръстното, е в "Пирогов"

Това е една нелепа история, в която има загинали и има тежко пострадали чужди граждани. След първоначалното хоспитализиране в "Света Ан...

По случая са образувани две досъдебни производства - за ПТП-то, при което загина френски гражданин и двама други бяха ранени, и престъпление по служба относно действията на полицаите. Според показанията на Любенов, привлечен като свидетел по второто дело, той дал 200 лева на полицаите, за да го придружават. След това е шофирал със 195 км/ч, със 1,73 промила алкохол в кръвта и с употреба на кокаин.

Все още няма повдигнати обвинения срещу полицаите - това тепърва ще се преценява.

Цялата тази информация стана ясна на брифинг на административния ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова този петък.

"Разследването на полицаите започва от това, че са съпътствали автомобила непосредствено преди да стане катастрофата. Прехванали са го още по бул. "Пушкин" и са го последвали. Има момент, в който няма камери, но има забавяне по джипиеса от 3 минути – двата автомобила вероятно са спрени, защото после на камера пак се виждат един след друг. Катастрофата се вижда на камерата, полицаите са се опитвали плътно да се движат до него, но са карали със 100 км/ч., а той - с почти 200 км/ч. По джипиес системата се вижда, че полицаите идват на място, те са свидетели, но вместо да останат там, да се обадят, да сигнализират, те тръгват на заден ход по локалното платно 1 км назад. Оттам нататък свидетел, който се движи в насрещното, спира, за да окаже помощ на пострадалите. Звъни на 112, от дежурната звънят на най-близкия патрул, който е оттеглилият се. Тогава патрулът се връща, за да оказва помощ. Малко по-късно идва и друг патрул с други полицаи, които започват да обработват случая", обобщи ситуацията един от прокурорите в СГП.

"В качеството си на свидетел Любенов е заявил, че изказал благодарност – "намерил път към сърцето им", като им дал 200 лева да го придружат. Това са неговите показания. Има и още един свидетел, който още вечерта на катастрофата е знаел за това", казаха от прокуратурата, без да дават повече подробности.

Дрогираният и пиян шофьор от Околовръстното е обвинен в умишлено причиняване на смърт

Софийската градска прокуратура (СГП) промени в по-тежко обвинението на шофьора, предизвикал тежката катастрофа на Околовръстното шосе в...

Случаят стана повод за подновяване на войната между МВР и прокуратурата. Преди дни вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че служители на МВР на място установили какви са действията на двамата полицаи и поискали от наблюдаващия прокурор да ги задържат за 24 часа. Той обаче, според думите на Демерджиев, отказал. Освен това, каза вътрешният министър, прокурорът предупредил МВР да не огласяват данни по делото. Демерджиев видя в това намек, с който прокуратурата да търси повод да обвини МВР, че покровителства свои служители, които не изпълняват служебните си задължения.

"Има впечатление, че прокурорът едва ли не е попречил на органите на МВР, тъй като не се е съгласил с това да задържат техните колеги. Това няма как да стане – абсурдно е да се иска от него да разрешава и да задържа свидетели по неговото дело. Той по второто дело не е никакъв, няма правомощия, а само по делото за ПТП-то. Органите на МВР задържат за 24 часа, когато преценят, а после данните идват в прокуратурата, която взема свое решение. Прокурорът задържа само в един случай – когато повдигне обвинение и има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление. Някой е подвел Демерджиев с някаква информация. Не е необходимо да се пита прокурор - МВР задържа за 24 часа, ако пожелае", заявиха от прокуратурата.

Отдел "Вътрешна сигурност" в МВР представили докладна на 29 септември. "Единият полицай е предал телефона си, което било поискано по делото, а при другия имало "обструкция" – предаден е iPhone, но не е дадена парола. Оттам нататък започва разследване, което е срещу тези служители по новото досъдебно производство. Няма как тези двама, които са били мъж и жена в патрулката, да бъдат задържани от прокурор до 72 часа, тъй като са потенциални свидетели по делото за ПТП-то", заявиха от СГП.

"Що се отнася до 24-часовата мярка, смятам, че на всички е известно, че тя наистина се взема само от органите на МВР и така, както е записано в техния закон. Тя се взима при определни случаи, когато има данни за извършено престъпление. В случая това не е преценка на прокурора. Той е преценил, че няма как да вземе 72 часа, няма как да повдигне обвинение, тъй като след това, което е видял на камерите - без докладна и липсващи данни на GPS-а, ако бяхме направили това, нямаше да е съобразно изискванията на НПК", заяви още ръководителят на СГП.

"В момента оставате с убеждението, че има някакъв чадър – не, няма. Факт е, че служба "Вътрешна сигурност" е за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления. Ние се натъкваме на втори случай за кратък период, който става известен с това, че е имало някакъв полицейски чадър, който е продължавал, и прокуратурата образува досъдебни производства срещу тези лица", каза тя, визирайки катастрофата на бул. "Черни връх" с обвиняем Георги Семерджиев.

Жената на обвинения за катастрофата на Околовръстното: Той не е нито разбойник, нито наркоман, нито отрепка

За първи път говори жената на шофьора, обвинен за катастрофата с жертва на Околовръстното в София. Тя отрече Димитър Любенов да употреб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com