Първи публично обявени недостатъци в предложенията на МВР срещу шофьорите-безумци

4567
Първи публично обявени недостатъци в предложенията на МВР срещу шофьорите-безумци

При 3-4 нарушения на пътя годишно, нека всеки шофьор отиде отново на изпит. Това предложение направи старши комисар Алекси Стратиев във връзка с обявените от МВР предложения за нови мерки в борбата срещу войната по пътищата. А депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов обяви, че ще предложи при пето нарушение в рамките на една календарна година да се отнема шофьорската книжка на провинилия се.

Караджов коментира и предложението за снемане на регистрационните номера и дерегистрация за една година при пътни нарушения. Проблем в случая са колите под наем, поясни депутатът пред Нова телевизия.

Дерегистрират ти автомобила, мислиш сам какво да правиш

Да, ще има затвор, ако в съда бъде доказано, че някой е карал с над 60 км/ч по-бързо от съответната допустима скорост в съответен пътен...

Според Стратиев предложението да се влизва в затвора за срок от 1 до 3 години при превишаване с над 60 км/ч не е добро. И сегашното законодателство дава възможност да се търси наказателна отговорност. Щом има повтаряемост на административно нарушение – вземаме му книжката, той пак кара, значи идва ред на Наказателния кодекс, каза старши комисарят.

Гроздан Караджов посочи и други недостатъци на практиката – твърде дълги срокове на обжалване, падане по давност на нарушение в срок от две години. 1 млн. наказания стоят в НАП, които не се изпълняват, подкрепи думите на народния представител и Стратиев. Той предложи тези наказания да се прехвърлят на частните съдебни изпълнители. Така събираемостта от глоби ще нарасне драстично, каза старши комисарят, а от думите на Караджов излезе, че тази възможност и досега я имало в закона. Попитан защо тогава не се събират тези глоби, Караджов не можа да даде адекватен отговор и излезе, че НАП трябва да отговори, както и финансовият министър – в случая Владислав Горанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com