Ирландци играят Бекет в Учебния театър

7247
Ирландци играят Бекет в Учебния театър

Ирландски артисти ще играят в София малко известни пиеси на Самюъл Бекет.

"Пиеса", "Ела и си тръгни", "Катастрофа" и "Какво къде" са обединени в спектакъла "Етика: Четири кратки пиеси от Самюъл Бекет", който ще представят днес и утре в Учебния театър при НАТФИЗ десет студенти и един преподавател от Тринити колидж - Дъблин.

Това съобщиха от посолството на Ирландия. Премиерните представления са били в театър "Самюъл Бекет" към драматичния отдел на Тринити колидж на 23 и 24 февруари.

Четирите кратки пиеси изследват въпросите за верността, справедливостта и противодействието в личен и политически план. Събрани под общото заглавие "Етика", пиесите подчертават дълбочината на мисълта и философското прозрение на Бекетовата драматургия, прозиращи дори в толкова кратки и метафорични творби, коментират познавачи.

"Пиеса" (1964) сблъсква зрителя с гледката на три глави, чиито тела са затворени в урни, видимо обречени да повтарят историята на техния любовен триъгълник до безкрайност.

"Ела и си тръгни" (1965) представя друга призрачна тройка - три жени на една пейка, които говорят за общото си загадъчно минало.

"Катастрофа" (1979), посветена на Вацлав Хавел по времето, когато е в затвора, разглежда ситуация с човешко тяло, превърнато в театрален материал.

"Какво къде" (1983) - последната драматургична творба на Бекет, изгражда система от повторения, загатваща за схемата на насилие на властта, както и за писателя "премислящ всичко". Постановката е съвместна работа на Никълъс Джонсън - преподавател по драма в Тринити колидж и съосновател на лятното училище към колежа "Самюъл Бекет", и Марк Аткинсън - четвърта година студент по режисура, стипендиант и председател на театралното дружество.

Представлението е копродукция на училището по драма, филм и музика към Тринити колидж и студентското театрално дружество. Турнето се осъществява с подкрепата на Тринити асоциация и тръст и посолството на Ирландия в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com