Човешката ръка е създадена за... бой

43344
Човешката ръка е създадена за... бой

Счита се, че развитието на човешката ръка е било с цел да се усъвършенстват движенията. Учени от университета в Юта не се съмняват, че човешката ръка прекрасно може да извършва различни манипулации, но движещата сила на нейната еволюция, според тях,  е била друга, а именно - за  бой. Специалистите обърнали внимание на това, че особеността на човешката длан е в това, че тя се свива в юмрук, което не е типично за нито една маймуна.

Юмрукът съвсем не е нужен за извършването на прецизни дейности, а за да може човекът да се бие. За да проверят  предположението си те провели експеримент с 10 мъже на възраст от 22–55 години, които се занимавали с бокс или бойни изкуства, съобщи Journal of Experimental Biology.

Предците ни оцелявали на тропически растения

Изследване, проведено от Оксфордския университет, сочи, че преди 3 - 3,5 млн. години, хранителният режим на ранните ни предци се основа...

С помощта на датчици, монтирани на боксова круша, учените установили, че силата,  с която удря юмрукът и откритата длан е еднаква. Юмрукът обаче позволява тя да бъде събрана на по-малка площ.  Така пораженията, нанесени с юмрук  са с 1,7 повече.
Освен това, когато пръстите са свити в юмрук те са максимално защитени.

Ако движещата сила на еволюцията на човешката ръка е била единствено необходимостта от усъвършенстване на манипулирането с нея, то тя би останала с по-дълги пръсти.

Същата група учени по-рано изведе хипотезата, относно изправеното ходене при човека. Според тях това се е случило, за да може той по-лесно да се бие.

Сега остава само и да бъде доказано, че и човешкият мозък се е развивал главно заради бойни задачи и тогава портретът на човешките предци на невероятно агресивно и неприятно създание, ще бъде завършен.

Редактор: Е. Гигова

Откриха ген, който ни прави хора

Международен екип от учени е изолирал ген, който не присъства при маймуните или други животни, съобщава радио „Гласът на Америка&...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com