Грешките, които допускаме, когато перем дрехите и ги прецакваме

4580
Грешките, които допускаме, когато перем дрехите и ги прецакваме
Снимка: iStock

Прането е една от онези задължения, които често изпълняваме без да мислим, но погледнете по-отблизо рутината си и ще разберете, че може да не го правите толкова ефективно, колкото си мислите...

Ето някои от най-често срещаните грешки при прането, които трябва да избягвате.

1. Свиване на дрехите ви

Това е най-честата грешка при пране... може да се случи на всички ни. Но ако всичките ви дрехи стават все по-малки и по-малки, само добавянето на бебешки шампоан и топла вода може да помогне да ги върнете към първоначалния им размер.

Как да перете правилно

Ето всичко, което някога сте искали да знаете за прането, от сортиране през перилни препарати до най-добрите настройки за пералня и суш...

Добавете една трета от чаша бебешки шампоан към кофа с топла вода и накиснете всички свити дрехи за половин час. След това извийте облеклото, оставяйки го върху суха кърпа. Трикът няма да работи с вълнени дрехи, така че внимавайте допълнително, преди да изперете някой любим вълнен пуловер.

2. Използване на твърде много прах за пране

Изследвания показват, че близо една трета от домакинствата не знаят колко перилен препарат да използват и ако предозирате, това затруднява машината да изплакне всичко правилно, оставяйки дрехите ви пълни със сапун и дори потенциално причинява блокиране в самата машина.

Точното количество за вас зависи от фактори като количеството, което перете, колко мръсни са дрехите и колко твърда е водата във вашия район, но производителите ви дават мерителни капачки на бутилката с основателна причина...

3. Не четете етикета

15 най-големи хитрини, с които прането ви ще е блестящо

Всяка една домакиня иска да има блестящо пране и винаги то да бъде безупречно. В следващите редове ще научите 15 тайни за това, за коит...

Може да си мислите, че дрехите си, но кога за последен път сте прочели етикета им – и ако сте го направили, знаехте ли наистина какво означават всички тези символи?

4. Претоварване на пералнята

Удивителните 40% от нас признават, че правят това – когато сте заредили и малко дрехи са останали в коша за пране, се изкушавате просто да поставите и тези няколко допълнителни артикула, за да свършите работата. Въпреки това, претоварването на пералната ви машина е една от най-често срещаните грешки при прането и означава не само, че дрехите ви се движат в една голяма маса, не стават толкова чисти, колкото бихте искали, но оказва прекомерен натиск върху машината и дори може да доведе до повреда.

5. Пране при твърде висока температура

Не всичко трябва да се пере на 40 градуса – всъщност, според Persil, ярките и тъмните цветове предпочитат по-хладно, по-бързо пране, а дънките и вълнените дрехи също харесват по-ниски температури. Нещо повече, топлината може дори да затвърди петната, които смятате, че премахвате, като я задействате. Прането при 30 градуса е ефективно за повечето дрехи и може да спести около 40% енергия, което го прави по-добро както за дрехите ви, така и за околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com